Probijena druga cijev tunela Učka, puštanje u promet najavljeno za ljeto 2024.

Obilazak 18.09.2023 Infrastruktura, Promet

Tijekom ljeta slijedeće godine očekuje se puštanje u promet druge cijevi tunela Učka, najavljeno je to na svečanom obilježavanju proboja tunela, inače trenutno najvećem infrastrukturnom zahvatu na području Primorsko-goranske županije.

Obilježavanju ovog iznimnog građevinskog pothvata prisustvovao je premijer Andrej Plenković sa suradnicima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te župani Boris Miletić i Zlatko Komadina.

Obojica su u svojim govorima naglasili kako će otvaranje druge cijevi tunela Učka još bolje prometno i gospodarski povezati Istarsku i Primorsko-goransku županiju. Uz čestitke na tom velikom inženjerskom pothvatu svima koji sudjeluju u izgradnji, župan Komadina naglasio je da izgradnja druge cijevi tunela Učka ima prometni, turistički pa i politički značaj.

„Što se tiče političkog, kao što je i župan Miletić rekao, nakon prve cijevi izgrađene još u doba Jugoslavije ovo je na neki način oživotvorenje Pazinskih odluka, povezivanje Istre s maticom domovinom. Naravno, turistički značaj je neupitan, ali i sigurnosni i prometni. Nadam se skoroj izgradnji i punog profila ceste od Učke do Matulja te povezivanja ovog cestovnog pravca u mrežu hrvatskih autocesta”, rekao je župan Komadina.

Izgradnja druge cijevi tunela Učka dio je nastavka izgradnje punog profila dionice Vranja – Tunel Učka. U sklopu projekta će se izgraditi osam kilometara dionice, što uključuje drugi trak od čvora Vranja do portala Kvarner te 5 630 metara druge cijevi tunela Učka.

Premijer Plenković najavio je da će druga cijev tunela u potpunoj funkciji biti prije početka turističke sezone 2024. godine.

„Sama gradnja započela je krajem 2020. i ovo je sjajna poruka učinkovitosti građevinskog sektora, odličnog partnerstva brojnih izvođača koji su radili na ovom projektu. Ovaj projekt koji će biti kompletiran dupliranjem vijadukata na Mirni i Limskom kanalu, realizacijom ovih nešto više od 10 kilometara od Učke prema Matuljima, označit će kraj svih velikih cestovnih infrastrukturnih projekta kada je riječ o ovom dijelu Hrvatske. Prošlog smo tjedna donijeli odluku i o nastavku krupnih cestovnih infrastrukturnih zahvata, između ostalog i dugo očekivanu dionicu autoceste od Križišća do Žute lokve”, rekao je premijer.

Nakon probijanja druge cijevi, slijedi opremanje tunela Učka najsuvremenijom opremom za protupožarnu zaštitu, ventilaciju i upravljanje prometom, što bi trebalo biti završeno tijekom iduće godine.

Ovaj veliki zahvat uključuje radove i na istarskoj i na kvarnerskoj strani. U gradnji su vijadukti iznad rijeke Mirne i Limske drage te izgradnja punog profila autoceste od Matulja do tunela Učka. Od ljeta 2025. trebao bi biti potpuno dovršen Istarski ipsilon, a Istra bolje povezana s Primorsko-goranskom županijom i ostatkom Hrvatske.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.