Regionalni centri kompetntnosti kao potpora reformi strukovnog obrazovanja

19.03.2020

Regionalni centri kompetentnosti osmišljeni su kao odgovor na potrebe gospodarstva u kojima će se tržište rada povezivati s obrazovanjem.

Regionalni centri kompetentnosti dio su reforme strukovnog obrazovanja, a za strukovne škole oni znače novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, suradnju s poslodavcima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom.

Uspostavom mreže regionalnih centara kompetentnosti u srednjim strukovnim školama u 5 sektora (ugostiteljstvo i turizam, zdravstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i strojarstvo) žele se stvoriti svi potrebni preduvjeti s ciljem usklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, te na taj način učenicima omogućiti stjecanje vještina i kompetencija potrebnih za lakši ulazak u svijet rada, jačanje profesionalnosti te kontinuiranog usavršavanja.

Krajem 2018. godine započela je realizacija projekta razvoja Regionalnih centara kompetentnosti unutar kojeg sudjeluju i srednje strukovne škole kojima je osnivač Primorsko-goranska županija i to u 3 sektora (u jednom kao nositelji, a u dva kao partneri):

– Ugostiteljska škola Opatija imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u (pod)sektoru turizam i ugostiteljstvo, – partner Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac.
– Medicinska škola u Rijeci kao partner Medicinskoj školi Ante Kuzmanića iz Zadra u (pod)sektoru zdravstva;
– Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka kao partner Tehničkoj školi iz Karlovca u (pod)sektoru elektrotehnika.

Uspostava i razvoj RCK bit će u cijelosti financirana bespovratnim sredstvima EU.

Europski fond za regionalni razvoj

Temeljem prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao potpora procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ (Europski fond za regionalni razvoj) Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ugostiteljska škola Opatija prijavila je projekt pod nazivom „MREŽA KOM5ENTNOSTI“.

Projekt „MREŽA KOM5ENTNOSTI“ je strukturiran na način da se istim planira izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji cijelog prostora današnje škole, nabavka specijalizirane opreme kao i upravljanje projektom. Planirano je uređenje i opremanje praktikuma za posluživanje, opremanje dvaju kabineta za kuharstvo, prenamjena jednog prostora u novi praktikum kuharstva i slastičarstva, uređenje novog informatičkog kabineta, te prenamjena sadašnje dvorane za TZK u konferencijsku dvoranu.

U Trgovačko – ugostiteljskoj školi, Karlovac predviđena je rekonstrukcija objekta u centru grada čiji će se prostor prenamijeniti u 7 specijaliziranih kabineta kao i novi restoran.

Dio budućeg RCK uz Trgovačko-ugostiteljsku školu iz Karlovca bit će i škole naše Županije koje provode ugostiteljske programe i to: Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk, Srednja škola Antuna Barca Crikvenica i Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj., pa je u Srednjoj škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk predviđena adaptacija prostora praktikuma posluživanja te nabavka nove opreme za potrebe praktikuma posluživanja i kuharstva. U srednjoj škola dr. Antuna Barca, Crikvenica) predviđena je adaptacija sadašnjeg kabineta bravarije u kabinet za kuharstvo i slastičarstvo. Preuređenje će uključiti izvedbu sanitarnog čvora i rampe za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te nabavku potrebne opreme za navedene kabinete posebno sa svrhom kako bi se osobama s teškoćama omogućio lakši pristup tržištu rada. U srednja škola Ambroza Haračića, Mali Lošinj predviđena je adaptacija i opremanje kabineta kuharstva i posluživanja.

Projektni prijedlog Ugostiteljske škole Opatija „MREŽA KOM5ENTNOSTI“ uspješno je prošao provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera i aktivnosti, ocjenu kvalitete te provjeru prihvatljivosti troškova) nakon čega je prihvaćen maksimalan iznos od 29.999.899,81 kuna.

Isto tako RCK u sektoru elektrotehnika i računalstvo gdje je partner naša Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka također je prošao provjeru prihvatljivosti projekta i partnera u ukupnom iznosu od 25.800.000 kn, od čega će našoj školi pripasti za uređenje prostora radionica pored škole iznos od 10.000.000 kn.

RCK u zdravstvu gdje je partner naša Medicinska škola iz Rijeke također je prošao provjeru prihvatljivosti projekta u ukupnom iznosu od 34.000.000, od čega će našoj školi pripasti za uređenje prostora i opremanje na lokalitetu unutar Kliničkog bolničkog centra iznos od 7.500.000 kn.

Ukupan odobreni iznos za naše tri škole u ovom dijelu projekta iznosi 47.500.000 kn.

Nakon prve prijave uslijedio je drugi poziv i to Ministarstva turizma za buduće RCK-ove u sektoru turizma i ugostiteljstvo, te Ministarstva znanosti i obrazovanja za ostale sektore.

Temeljem poziva Ministarstva turizma namijenjenog imenovanim RCK u (pod)sektoru turizma i ugostiteljstva, Ugostiteljska škola Opatija prijavila je projekt pod nazivom „RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“ u suradnji s 12 partnera: Primorsko- goranskom županijom, Srednjom školom dr. Antuna Barca, Crikvenica; Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, Krk; Srednjom školom Ambroza Haračića, Mali Lošinj, Trgovačko- ugostiteljskom školom Karlovac, Fakultetom za menadžment u hotelijerstvu i turizmu iz Opatije, Obrtničkim učilištem iz Zagreba, Valamar d.d., Jadranka Mali Lošinj d.d., Katarina Line d.o.o. i IV-ER-Kontex-Vatrogasne cijevi d.o.o. te Znanstveno tehnologijskim parkom StepRi d.o.o.

Cilj projekta RECEPT jest uspostava programskih i kadrovskih uvjeta RCK Ugostiteljske škole Opatija kao centra izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u području ugostiteljstva i turizma. Navedeni projekt bit će usmjeren na inovativne metode poučavanja, osposobljavanja i usavršavanja te povezivanje s obrazovnim, javnim, privatnim i civilnim sektorom u svrhu kvalitetnijeg stjecanja znanja i kompetencija korisnika na tržištu rada. Škola će razvijati nove standarde zanimanja (konobar, voditelj cateringa i sl.)

Ukupna vrijednost projektnog prijedloga RECEPT iznosi 59.259.761,84 kn.

Tehnička škola Karlovac prijavila je projekt suradnji s partnerima Karlovačkom županijom i Elektroindustrijskom i obrtničkom školom Rijeka. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 32.000.000,00 kuna. Za našu Elektroindustrijsku i obrtničku školu Rijeka predviđen iznos od oko 4.500.000,00 kuna. Elektroindustrijska i obrtnička škola razvijat će nove standarde zanimanja u području elektrotehnike i informacijske tehnologije unutar novog RCK.

Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zadar prijavila je projekt u suradnji s parterima Zadarskom županijom i Medicinskom školom u Rijeci. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 43.000.000,00 kuna. Za Medicinsku školu u Rijeci previđen iznos od oko 2.500.000,00 kuna. Medicinska škola razvijat će nova zanimanja wellness tehničara i nutricionista.

Zaključno: imenovani RCK u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji bit će financiran u ukupnosti s iznosom od 95.000.000 kn, u ova dva projekta, dok će naše dvije škole kao partneri RCK, u području elektrotehnike povući sredstva za svoj dio u ukupnom iznosu od 14.500.000 kn, a u zdravstvenom sektoru od 10.000.000 kn.

Primorsko-goranska županija će pretvaranjem škola u RCK-ove u ukupnosti povući 120.000.000 kn.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.