U Opatiji dvodnevnim programom obilježen Svjetski dan srca

Manifestacija 30.09.2023 Zdravstvo

Povodom Svjetskog dana srca jučer je u opatijskoj Thalassotherapiji održan simpozij Science 4 Health kojemu je u ime Primorsko-goranske županije prisustvovala zamjenica župana Marina Medarić.

Stručni simpozij označio je početak dvodnevnog programa pod nazivom “Dani srca” u okviru kojeg su provele brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava. Otvoren je novi Edukacijski centar koji će djelovati u sklopu Katedre za rehabilitacijsku i sportsku medicinu pri Thalassotherapiji, potpisan je ugovor o suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) koji je značajan za medicinsku rehabilitaciju vrhunskih sportaša te je predstavljen sveučilišni udžbenik “Ritam” nastao u suradnji Thalassotherapije, Sveučilišta u Rijeci i riječkog Medicinskog fakulteta u kojem su obrađene brojne teme vezane uz zdravlje srca i krvnih žila.

Na skupu se govorilo o recentnim saznanjima u prevencijskoj, sportskoj i rehabilitacijskoj medicini pri čemu se posebno istaknulo da je jedan od ključnih problema današnjice manjak fizičke aktivnosti koje ima direktne implikacije na ljudsko zdravlje.

Zamjenica Medarić pozdravila je prisutne i pohvalila inicijativu provođenja programa Dani srca u Opatiji kojim se promiče važna poruka o očuvanju zdravlja srca i značaju prevencije.

Ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić naglasio je da preventiva nema alternative kada je riječ o spašavanju ljudskih života i borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

“Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti i one odnose preveliki broj života u Hrvatskoj. U 2022. godini od njih su umrle 22.303 osobe, što je 39,1 posto svih umrlih, no taj je postotak pao samo zbog toga što je COVID-19 oduzeo svoj dio. Standardizirane stope smrtnosti kod nas su očajno velike i iznose 572 umrla od kardiovaskularnih bolesti na 100 tisuća stanovnika, što je daleko iznad prosjeka Europske unije gdje na istu brojku umire njih 367”, istaknuo je Peršić, kazavši da se premalo sredstava ulaže u sprečavanje nastanka bolesti i promoviranje zdravih životnih stilova kojima se stopa smrtnosti može smanjiti za 40 posto.

Osvrnuo se na uspješan primjer Finske u kojoj je uključivanjem medicinske struke, znanosti, medija i politike u 20 godina smanjen mortalitet bolesti srca za 82 posto, istaknuvši da takav primjer može slijediti i Hrvatska.

Skupu su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sportu Tomislav Družak te opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin uz brojne uzvanike iz svijeta medicine i znanosti.

Program se nastavio danas humanitarnom utrkom “Trčimo za srce”, održanoj u Opatiji kojom se građanima želi približiti važnost očuvanja zdravlja srca, prevencije kardiovaskularnih bolesti te važnost kretanja i fizičke aktivnosti.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.