Održan prijem povodom otvorenja Počasnog konzulata Republike Koreje u Rijeci

Prijem 31.10.2023 Međunarodna suradnja

Povodom otvorenja Počasnog konzulata Republike Koreje za Primorsko-goransku i Istarsku županiju sa sjedištem u Rijeci, u Salonu Grada Rijeke održan je prijem za veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj. E. Hong Sungwooka i počasnog konzula Republike Koreje za Primorsko-goransku i Istarsku županiju Marka Žunića.

Uzvanicima su se obratili veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj. E. Hong Sungwook, zamjenik župana Petar Mamula, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, župan Istarske županije Boris Miletić, državni tajnik i izaslanik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić i počasni konzul Republike Koreje za Primorsko-goransku i Istarsku županiju Marko Žunić.

Čestitajući počasnom konzulu Žuniću na imenovanju, zamjenik Mamula istaknuo je kako otvorenje ovog konzulata predstavlja i otvaranje novih prilika za suradnju, prijateljstvo i jačanje veza među dvjema zemljama. Počasni konzulat nije samo ured, on je simbol dobre volje i suradnje, kazao je Mamula, zaključivši kako će ovo diplomatsko predstavništvo služiti kao most između zemljopisno udaljenih zemalja.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je otvorenje Počasnog konzulata dokaz prijateljstva i dobre suradnje dvaju naroda te kako je ponosan što se radi od devetnaestom konzulatu koji je otvoren u Rijeci. „Time potvrđujemo važnost međunarodne suradnje na čemu ćemo u Rijeci nastaviti raditi i u budućnosti“, istaknuo je gradonačelnik i dodao kako će konzulat imati ključnu ulogu u pružanju pomoći i promicanju poslovne i kulturne razmjene dviju zemalja, odnosno regija.

Počasni konzul Marko Žunić naglasio je da je namjera konzulata da bude platforma za razvoj boljih odnosa između Koreje i Grada Rijeke, Primorsko-goranske i Istarske županije.

„Mogu istaknuti dvije stvari koje će mi od samog starta biti prioritet u mojem radu. Prva je uspostava direktne zračne linije između Hrvatske i Koreje koja je postojala do 2019. godine, a druga je uspostava bliskih odnosa između Grada Rijeke i korejskog Grada Busana s ciljem da u skoroj budućnosti ta dva grada postanu Gradovi prijatelji i da ostvaruju uspješnu suradnju na raznim poljima“, istaknuo je Žunić.

Počasnom konzulu puno sreće u budućem radu poželio je i korejski veleposlanik u Hrvatskoj Hong Sungwook istaknuvši kako vjeruje da će prilikom obavljanja svoje dužnosti imati potporu nacionalne kao i regionalne i lokalne vlasti.

Počasni konzulat Republike Koreje za Primorsko-goransku i Istarsku županiju sa sjedištem u Rijeci nalazi se na adresi Storssmayerova 9.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.