Ovoga petka otvara se Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca

Manifestacija 30.11.2023 Kultura, Turizam

U petak 1. prosinca 2023. svoja će vrata otvoriti Kuća kostrenskih pomoraca, novi kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine tog kraja.

Interpretacijski centar izveden je na tri etaže s površinom od 260 kvadrata. Interijer predstavlja svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora, predstavljen u prostoru kroz četiri cjeline – prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište kao putovanje. Prostor prizemlja obuhvaća tematske cjeline o moru kroz koje se želi naglasiti utjecaj čovjeka na more i važnost očuvanja morskog okoliša kao i priče i predaje o moru. Postav prvog kata donosi priču o Kostreni, obitelji i ženskoj perspektivi, o kostrenskim pomorcima i kapetanima, životu na pučini i emocijama. Prostor potkrovlja nudi interaktivni sadržaj poput oceana znanja, brodskog dnevnika, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju i iskustvo plovidbe kroz VR naočale.

Kuća kostrenskih pomoraca dio je zajedničkog projekta Urbane aglomeracije Rijeka »Povežimo se baštinom«. U okviru projekta, putem ITU mehanizama, dobivena su bespovratna EU sredstva u iznosu od 1,6 milijuna kuna dok je preostala sredstva osigurala Općina Kostrena. Ukupna vrijednost radova i opremanja iznosi približno milijun eura.

Protokolarni dio otvorenja održat će se u 14.00 sati, a od 16.00 do 18.00 sati predviđen je prigodni program i obilazak Kuće za mještane.

U ime Primorsko-goranske županije, otvorenju će prisustvovati zamjenik župana Vojko Braut i resorna pročelnica Sonja Šišić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.