Tri tisuće građana uživalo na Platku tijekom vikenda, najavljen poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Press konferencija 05.02.2024 Civilna zaštita, Promet, Regionalni razvoj, Sport

Prošli vikend Platak je posjetilo preko tri tisuće građana. Uz domaće goste, u zimskim aktivnostima uživali su i posjetitelji iz Slovenije i Italije. Parkiralište je oba dana bilo gotovo puno, a prodano je 770 ski karata i 33 najma sanjki. Otvorene su bile staze Radeševo 1 i baby lift te žičara Radeševo 2 i pokretna traka. Danas su otvorene staze Radeševo 1 u zoni pokretne trake i baby staza. Sanjkalište uz pokretnu traku baby lift trenutno ne radi jer nema dovoljno snijega. Na žalost, i ovaj tjedan meteorolozi najavljuju loše vrijeme s kišom, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj konferenciji za novinare.

Informirala je i da je Županijskoj upravi za ceste PGŽ dana suglasnost za sklapanje sporazuma o sufinanciranju radova na rekonstrukciji i proširenju ceste u turističkom naselju San Marino koju će u omjeru 66 i 34 posto sufinancirati ŽUC i Općina Lopar. Radovi se planiraju izvoditi tijekom 2024. i 2025. godine, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 760.000,00 eura. U 2024. godini Županijska uprava za ceste za navedene radove osigurala je 250 tisuća eura, a Općina Lopar 130 tisuća eura.

Pokrenuto je i savjetovanje s javnošću o Programu javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Rijeka i Stanice Delnice koje je otvoreno do 1. ožujka 2024. Za ostvarivanje javnih potreba u proračunu Primorsko-goranske županije za 2024. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 28.600,00 eura, od čega, 18.600,00 eura za redovnu djelatnost, plaću jednog djelatnika i održavanje voznog parka te 10.000,00 eura za akcije spašavanja i provođenje tečajeva i vježbi. Po završetku savjetovanja s javnošću, konačni Nacrt prijedloga Programa razmotrit će se na Kolegiju župana te uputiti Županijskoj skupštini PGŽ.

Resorni pročelnik Ljudevit Krpan predstavio je godišnje izvješće o provedbi akcijskog plana energetske učinkovitosti Primorsko-goranske županije za 2023. godinu i polugodišnje izvješće Regionalne razvojne agencije PGŽ o provedbi projekata za razdoblje srpanj – prosinac 2023. godine.

Kako je rekao, većinom su sve mjere iz akcijskog plana realizirane, pored ostalih, energetska obnova Doma za starije osobe „Mali Kartec“ Krk, adaptacija Ugostiteljske škole Opatija u sklopu projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI i nabava deset novih vozila za sanitetski prijevoz Doma zdravlja PGŽ. Za projekte energetske obnove Doma za starije na Kantridi, Parka V Lječilišta Veli Lošinj te niza Domova zdravlja još nisu poznati rezultati dok se dio njih nalazi na rezervenoj listi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Pročelnik je izrazio očekivanja da će iz resornog ministarstva uskoro dobiti informacije o njihovom statusu, istaknuvši primjer Thalassotherapije Crikvenica kojoj je, unatoč tome što je bila na rezervnoj listi, odobreno sufinanciranje.

“Očekujemo i informacije vezane uz nastavak uređenja Guvernerove palače ili natječaja za javne objekte. Imamo spremne projekte, poput fotonaponskih elektrana na školama. Što se energetike tiče, aktivno razgovaramo i s HEP-om i resornim Ministarstvom o aktualizaciji energetskih zajednica jer bi pokušali objediniti ukupnu potrošnju svih javnih institucija pod kapom Županije što bi rezultiralo racionalizacijom ukupne potrošnje energije“, rekao je Krpan i informirao građane da se u prvom kvartalu ove godine očekuje raspisivanje natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Na pozivu kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost moguće je ostvariti sufinaciranje u iznosu od 50 do 60 posto vrijednosti radova, naveo je i pozvao sve zainteresirane da se obrate županijskoj energetskoj agenciji za dodatne informacije.

Govoreći o izvješću RRA PGŽ, pročelnik Krpan je naglasio da je zaključen projekt “Tehnička pomoć operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ financiran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije vrijedan oko 2,5 milijuna eura.

„Vjerujemo da je s tim sredstvima odrađen dobar posao. U Agenciji imamo oko 20 zaposlenih stručnjaka. Sredstva Ministarstva bila su namijenjena za osiguranje potpuno besplatne usluge informiranja, prijave i administriranja projekata javnopravnih tijela koji se kandidiraju prema bespovratnim sredstvima. Agencija nema mogućnost pomaganja poduzetnicima i privatnicima jer je Ministarstvo ocijenilo da bi to bilo narušavanje tržišne utakmice, iako, opće informacije o projektima i izvorima financiranja su uvijek dostupne“, rekao je Krpan.

Dodao je da su finalizirana i četiri projekta prekogranične suradnje, MIMOSA, CAREER GARDEN, BUSINESS GOES VIRAL i INNO2MARE sa svrhom razmjene iskustva i implementacije kvalitetnih rješenja na području PGŽ.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.