Županijske lučke uprave PGŽ aktivno sudjeluju u donošenju mjera za pomoć lokalnom gospodarstvu

Manifestacija 15.05.2020 Pomorsko dobro, Promet

O planiranim mjerama i aktivnostima u cilju prilagodbe financijskog poslovanja novonastaloj situaciji uslijed epidemije koronavirusa i njenim posljedicama, Županijske lučke uprave s područja Primorsko-goranske županije raspravljale su na nedavno održanoj sjednici Izvršnog odbora Zajednice Županijskih lučkih uprava.

Zaključci su doneseni jednoglasno te su prihvaćeni svi prijedlozi konkretnih mjera koje su Županijske lučke uprave u mogućnosti samostalno sprovesti bez suglasnosti osnivača ili države. Mjere se odnose na pomoć gospodarstvu kroz umanjenje tarifa lučkih pristojbi, točnije pristojbe za uporabu obale i naknada za korištenja lučkog područja. Također, uputili su i dopis Ministarstvu financija vezano uz pravne mogućnosti za omogućavanje odgode plaćanja naknada za koncesiju i to njenog fiksnog dijela.

Nadalje, predstavnici Županijskih lučkih uprava složni su bili i oko „rezanja“ vlastitih rashoda, na način da će se privremeno zaustaviti sva ulaganja u luke koja nisu nužna, osim već započetih ulaganja i sanacija koje su prijeko potrebne zbog sigurnosti korisnika luka i samih plovila, u maksimalnoj mjeri smanjiti će se troškovi reprezentacije i sl.

Sami ravnatelji Županijskih lučkih uprava u PGŽ napravili su i korak više te su povodom obilježavanja Tjedna Crvenog križa uplatili dio svojih plaća za mjesec travanj na račun lokalnih organizacija Crvenog križa čime su uvelike pomogli u poslovanju samih organizacija u ovoj izvanrednoj situaciji uzrokovanoj epidemijom koronavirusa.

U tijeku sanacija prometnice prema JANAF-ovoj pumpnoj stanici Melnice

Predstavnici Primorsko-goranske županije, Županijske uprave za ceste PGŽ, JANAF-a i izvođača radova obišli su danas gradilište sanacije kolnika i rješavanja oborinske odvodnje na županijskoj cesti Križišće-Melnice.

Kreće rekonstrukcija Opatijske ulice

Tijekom ovoga tjedna započinju pripremni radovi na rekonstrukciji dionice Opatijske ulice, od hotela Hilton, do početka autokampa Preluk u dužini od oko 1.270 metara, priopćili su iz Rijeka plus d.o.o., kao nositelji ovoga projekta.

Pri kraju sanacija prometnice na području Škrljeva

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić i ravnatelj ŽUC-a PGŽ Robert Maršanić obišli su radove na sanaciji raskrižja županijske ceste ŽC 5059 s nerazvrstanom cestom na području naselja Škrljevo.

Primorsko-goranska županija financira 24 lučka projekta s iznosom od 900 tisuća eura

Primorsko–goranska županija s 900 tisuća eura sufinancirat će 24 projekta pet Županijskih lučkih uprava - Cres, Crikvenica, Mali Lošinj Novi Vinodolski i Rab. Riječ je o drugoj raspodjeli sredstava za poticanje rada lučkih uprava iz prihoda ostvarenih na pomorskom dobru.