Održana svečana akademija u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske

Manifestacija 29.05.2020 Odnosi s javnošću i protokol

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, održana je svečana akademija u povodu Dana državnosti koju su zajednički organizirali Grad Rijeka i Primorsko – goranska županija. U skladu s epidemiološkim preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i nacionalnoga Stožera civilne zaštite održana je s ograničenim brojem sudionika.

U prigodnim obraćanjima, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i Župan Zlatko Komadina osvrnuli su se na trnovit put stvaranja mlade hrvatske države, a s posebnim pijetetom i zahvalom, te minutom šutnje istaknuli su hrvatske branitelje koji su uz velike žrtve u Domovinskom ratu, obranili suverenitet i slobodu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda. Naglasili su da je Danom državnosti ponovno proglašen 30.svibnja, datum kojeg je 1990.godine nakon prvih demokratskih izbora konstituiran prvi saziv višestranačkog Sabora Republike Hrvatske.

Župan Komadina podsjetio je da je put ka stvaranju hrvatske države otvoren u trenutku donošenja odluke da se ide u prve slobodne, višestranačke i demokratske izbore, za što je najviše zaslužan veliki hrvatski političar, istinski demokrat, vizionar i domoljub Ivica Račan. “I prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman priznavao je Račanu i tadašnjem SKH vodstvu zasluge za demokratizaciju društva, raspisivanje prvih slobodnih višestranačkih izbora te stvaranje temelja za izgradnju samostalne i moderne države. Rezultat tih izbora bilo je i konstituiranje prvog višestranačkog Sabora RH tog 30. svibnja prije točno tri desetljeća U tih 30 godina naša mlada država prošla je veliki put, postala je međunarodno priznata samostalna država, obranili smo svoj teritorij u nametnutom nam ratu, postali članica UN-a, NATO i punopravna članica Europske unije. Ostvarili smo san mnogih generacija o samostalnoj, slobodnoj i suverenoj državi. Nažalost, uz velika stradanja, žrtve i izgubljene živote, istaknuo je župan. Dodao je kako ovaj veliki praznik naše Domovine slavimo u predizborno vrijeme, te rekao kako bi volio da svi akteri političkog života shvate kako je obaveza nositelja vlasti na svim razinama ne sam čuvati ustavno pravne temelje te dosegnute demokratske standarde nego i stvoriti uvjete da u Hrvatskoj ima posla i da se radom može zaraditi za život. “Obaveza je zaustaviti podjele, prekinuti falsificiranje prošlosti i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti ove zemlje. Moramo zaustaviti i taj egzodus hrvatske mladosti i hrvatske pameti te izgraditi državu zadovoljnih ljudi, koji će ovdje živjeti zato što im je dobro, zato jer su sigurni i vjeruju da hrvatsku državu vode ljudi kojima nisu prioritet stranački i osobni interesi nego isključivo dobrobit svakog građanina ove zemlje. Imati svoju državu i živjeti kvalitetno u slobodi najveće su vrijednosti svakoga naroda. A na nositeljima vlasti najveća je odgovornost da to bude država istinske demokracije, pravednosti i jednakih šansi za sve građane”, rekao je župan Komadina. “Imati svoju državu i živjeti kvalitetno u slobodi najveće su vrijednosti svakoga naroda. A na nositeljima vlasti najveća je odgovornost da to bude država istinske demokracije, pravednosti i jednakih šansi za sve građane”, rekao je župan.

Kako je kazao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, unatoč činjenici da su današnje granice Hrvatske definirane još odlukama ZAVNOH –a i pravu na samoodređenje koje su sve republike u bivšoj državi imale još od ustava iz 1974. godine Hrvatska je svoju slobodu i neovisan put koje je izabrala morala izboriti s velikim žrtvama protiv velikosrpske agresije koja je uslijedila. Dodao je kako je danas Hrvatska moderna samostalna država i članica Europske unije te zaključio: “To je velik, važan put, čije važnosti trebamo biti svjesni i na kojega možemo s pravom biti ponosni. Naše je pravo, ali i obveza, s optimizmom gledati u budućnost i biti svjesni da jedino radom i znanjem možemo svladati poteškoće, ma kakve one bile te pokrenuti pozitivne procese razvoja našega lijepoga Grada, ove naše Regije koja obiluje različitostima i mogućnostima te cijele naše Domovine. Čvrsto vjerujem u to da vlastitim trudom i korištenjem svih, često skrivenih potencijala možemo osigurati budućnost za nas i našu djecu u zemlji i gradu koje neizmjerno volimo”, rekao je Obersnlel.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Neli Salković, maturantica Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, uz mentorstvo Ingrid Haller i klavirsku pratnju Ivana Bošnjaka. Izvela je himnu Republike Hrvatske „Lijepa naša domovino“ te dvije kompozicije Ivana pl. Zajca.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.