Svečano obilježeno 250 godina od uspostave sustava lučkih kapetanija

Manifestacija 20.05.2024 Pomorsko dobro

U Guvernerovoj palači svečano je obilježena velika obljetnica, 250 godina sustava lučkih kapetanija u Hrvatskoj. Domaćin svečanosti bila je Lučka kapetanija Rijeka uz podršku ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U pozdravnom obraćanju ministar Oleg Butković rekao je da je daleke 1774. godine kraljica Marija Terezija izdala proglas o plovidbi kojim je postavljen lučki kapetan u Rijeci. “Od tada pa do danas, u kontinuitetu od 250 godina baštinimo tradicijski identitet i organizaciju lučke kapetanije kao okosnice vlasti na moru. 250 godina postojanja takvog sustava govori puno o nama kao zemlji koja baštini pomorski identitet i koja svime što čini danas nastavlja držati status suvremene pomorske zemlje. Sustav je od tada doživljavao različite promjene od ustrojstva do naziva, ali ključni poslovi i zadaće su ostali isti. Nadzor i upravljanje pomorskim prometom, briga za sigurnost ljudskih života i imovine na moru, sprječavanje onečišćenja mora, nadzor brodova, jahti, brodica te čamaca”, rekao je ministar te dodao da je sustav lučkih kapetanija prvotno uspostavljen samo na moru, a u međuvremenu je proširen i na unutarnje vode, tako da danas na području Hrvatske imamo 12 lučkih kapetanija s 61 ispostavom.

Župan Komadina u svom je obraćanju naglasio kako za nas koji živimo uz more lučke kapetanije znače red i sigurnost na moru i važan su partner u nadzoru i koordiniranju akcija uslijed ekoloških incidenata, kao i gospodarenja pomorskim dobrom. Posebno je zahvalio svim djelatnicima Lučke kapetanije Rijeka i lučkom kapetanu Darku Glažaru koji je i na čelu Županijskog operativnog centra za iznenadna onečišćenja mora. “Želim vam prije svega puno sreće i puno zdravlja i da naša kapetanija sigurno i uspješno brodi i dalje kao što je brodila i do sad”, poručio je župan.

Nakon prigodnih govora, Lučkoj kapetaniji Rijeka ministar, župan i gradonačelnik uručili su prigodne plakete, zahvalivši se na taj način Lučkoj kapetaniji Rijeka na čelu s Darkom Glažarom na dosadašnjem radu i izvrsnoj suradnji.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.