Obilaskom Slovačke kuće najavljena 40. smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj

Obilazak 29.05.2024 Nacionalne manjine

Župan Zlatko Komadina i resorna pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj obišli su Slovačku kuću uoči subotnje smotre slovačkog folklora koja će se održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 17.00 sati.

Matica slovačka Rijeka ima čast organizirati ovogodišnju smotru, 40. po redu, a održava se svake godine u drugom hrvatsko gradu, kazala je Miroslava Gržinić, predsjednica Matice i predstavnica slovačke nacionalne manjine u PGŽ.

“Sretni smo da nam je Savez Slovaka Hrvatske ukazao povjerenje budući da ove godine riječka Matica obilježava 30 godina svog rada. Svi programi koje ove godine provodimo pripremaju se upravo u okviru tog obilježavanja, a ove nam godine stiže deset folklornih skupina iz cijele Hrvatske uz nekoliko lokalnih gostiju. Očekujemo 400 sudionika koji će se okupiti ove subote u HKD-u, a veselimo se prilici da svojim gostima pokažemo svoj grad i svoju županiju”, dodala je Gržinić.

Gospođa Gržinić je tijekom obilaska izvijestila župana Komadinu i pročelnicu Duraj kako je zgrada u kojoj je smještena Slovačka kuća kupljena je sredstvima Ureda za iseljene Slovake Slovačke Republike 2021. godine. Sjedište je udruge Matica slovačka Rijeka i Predstavnice slovačke nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji te služi za potrebe djelovanje udruge i svih njenih aktivnosti i skupina. Uređenje i opremanje kuće financijski su pomogli i Savez Slovaka u Hrvatskoj, Savez za nacionalne manjine u Hrvatskoj, Ured za ljudska prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.
Do sada smo djelovali u puno manjem prostoru, a sada se, zahvaljujući puno većem prostoru imamo više mogućnosti za još bogatiji program, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Godišnje provodimo 30-ak aktivnosti, a vjerujem da će s ovakvim mjestom susreta broj naših aktivnosti biti još veći, prenijela je Gržinić.

Matica slovačka u Rijeci djeluje od 1994. godine, a pripadnici slovačke nacionalne manjine, iako malobrojni, redovito sudjeluju u brojnim manifestacijama.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.