Održana 40. Smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj

Manifestacija 01.06.2024 Nacionalne manjine

Matica slovačka Rijeka obilježila je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 30 godina djelovanja domaćinstvom 40. Smotre slovačkog folklora u Hrvatskoj.

Župan Zlatko Komadina obratio se brojnim gostima i izvođačima uz čestitke riječkoj Matici na prva tri desetljeća postojanja. Istaknuo je zadovoljstvo što se domaćinstvom manifestacije odaje veliko priznanje malobrojnoj, ali iznimno aktivnoj nacionalnoj zajednici Slovaka.

Predsjednica Matice slovačke Rijeka i predstavnica slovačke nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Miroslava Gržinić istaknula je da je riječka zajednica najudaljenija od svog hrvatskog središta u Našicama, a ujedno i najmanja, no dodala je da se brojem aktivnosti može mjeriti i s najvećim slovačkim organizacijama u Hrvatskoj. Podsjetila je na nedavno uređenu Slovačku kuću te je pozvala sve prisutne da je posjete i osobno se uvjere u brojne i raznovrsne aktivnosti koje Matica slovačka Rijeka provodi.

Na otvorenju manifestacije sudjelovali su i okupljene uvodno pozdravili veleposlanica Slovačke Republike u Hrvatskoj Nj. E. Hana Kovačova, saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka Hrvatske Mirko Vavra te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Tibor Varga.

Uoči početka manifestacije svi su gosti imali priliku pogledati izložbenu zbirku folklornih ukrasa autorice Ane Kulich, a u programu je sudjelovalo čak jedanaest folklornih skupine iz cijele Hrvatske.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.