Talijanski veleposlanik Nj.E. Paolo Trichilo u posjetu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

Prijem 03.06.2024 Međunarodna suradnja

Riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održali su prijem za novog veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj, Nj.E. Paola Trichila.

Na susretu je istaknuta dosadašnja izvrsna suradnja Italije, talijanskog veleposlanstva, talijanskog konzulata u Rijeci te talijanske nacionalne manjine s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom te izražena želja da se uspješna suradnja, dodatno potaknuta pridruživanjem Hrvatske eurozoni i Schengenskom prostoru, nastavi i u budućnosti.

Poželjevši novom talijanskom veleposlaniku dobrodošlicu u Rijeci, gradonačelnik Filipović je predstavio Rijeku kao grad koji posljednjih godina obilježavaju velike javne i privatne investicije, kako domaćih, tako i stranih ulagača, najveću hrvatska luka koja se ubrzano razvija, sjedište farmaceutske i brodograđevne industrije, ali i sve prepoznatljiviju turistička destinacija u kojoj se priprema gradnja ACI nautičke marine.

Gradonačelnik Filipović podsjetio je kako Rijeka, koja je slogan Europske prijestolnice kulture 2020. temeljila upravo na svojoj multikulturalnosti i multietičnosti, njeguje izuzetno dobru suradnju s talijanskom nacionalnom manjinom. Dokaz je i velika zajednička investicija na izgradnji talijanskog vrtića „Fiume“ u Rijeci, za čiju će se gradnju vrlo skoro potpisati ugovori s izvođačem radova i pružateljem usluga stručnog nadzora.

Dok Grad Rijeka njeguje prijateljske odnose s nizom talijanskih gradova, i to Faenzom, Esteom, Genovom i Trstom, župan Komadina je istaknuo kako je Primorsko-goranska županija kroz niz prekograničnih projekata ostvarila izvrsnu suradnju s talijanskim regijama posebice Friuli-Venezia-Giuliom i Venetom. Neke od projektnih aktivnosti uključivale su valorizaciju kulturne, povijesne i prirodne baštine, promicanje inovacija i novih tehnologija, diversifikaciju turističkih proizvoda te razvoj malih luka.

Župan Komadina upoznao je talijanskog veleposlanika s Primorsko-goranskom županijom, kao jednom od najrazvijenijih županija u Hrvatskoj, poznatoj po raznolikoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Primorsko-goranska županija nastoji štititi svoju prirodnu baštinu, velik dio koje je uključen u Europsku ekološku mrežu Natura 2000, ali i ujedno podupire održivi razvoj gospodarstva, od brodogradnje, drvne industrije i energetike do turizma.

Veleposlanik Trichilo je dužnost veleposlanika Italije u Hrvatskoj preuzeo u ožujku 2024. godine, a tijekom današnjeg susreta naglasio je kako se nastoji upoznati sa svim dijelovima Hrvatske, u kojoj upravo Rijeka i Primorsko-goranska županija, koje s Italijom povezuju mnoge veze, predstavljaju za Republiku Italiju vrlo važan grad i regiju. Naglasio je kako su sve kulturno-povijesne veze i dosadašnja uspješna suradnja kvalitetan temelj za provedbu budućih projekata, dodatno olakšanih činjenicom da je ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengenski prostor olakšan protok ljudi i robe.

Veleposlanik Trichila u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji boravi u sklopu proslave Dana Talijanske Republike, koji se danas obilježava u Opatiji.
U pratnji veleposlanika Republike Italije bile su zamjenica konzula Republike Italije u Rijeci Patrizia Ruggiero te pomoćnica generalnog konzula Italije u Rijeci Ileana Jančić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.