Elektroindustrijska i obrtnička škola uspješno dovršila RCK projekt u području elektrotehnike i računalstva

Obilazak 04.06.2024 Obrazovanje

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i ravnatelj Elektroindustrijske i obrtničke škole Boris Caput predstavili su danas rezultate uspješno dovršenog RCK-a projekta u sektoru elektrotehnike i računalstva.

Kako je istaknula Stilin, ovo je četvrti regionalni centar kompetentnosti koji je završen u našoj županiji nakon ugostiteljstva, zdravstva i strojarstva. “Naša škola, kao partner Tehničkoj školi iz Karlovca, sve je u realizaciji projekta napravila na vrijeme i to je izuzetno velika podrška učenicima i profesorima u provedbi postojećih strukovnih programa kao i za uvođenja novih. Od 2 milijuna eura kolika je vrijednost ovog projekte, Primorsko-goranska županija u uređenje prostora škole uložila je 500.000 eura”, istaknula je Stilin.

Ravnatelj Caput rekao je da je RCK je realiziran kroz projekte “KaRijERA” i “KaRijERA i JA”. Kroz prvi projekt provedena je adaptacija postojećeg objekta EIOŠ-a kojom su dobivene tri nove funkcionalne radionice za izvođenje praktične nastave, radioničkih i laboratorijskih vježbi: radionica za robotiku i umjetnu inteligenciju, radionica za obnovljive izvore energije i mikroupravljače, radionica za CNC i ručnu obradu. Pored adaptacije objekta nabavljena je i specijalizirana oprema za provođenje praktične nastave, vježbi i razvoja inovacija, a odnosi se na nabavu edukacijskih robota i industrijskih robotskih ruka, 3D printera i 3D skenera, specijaliziranog softwarea, kompleta za automatiku i procesnu tehniku, elektroniku, autoelektriku, elektropneumatiku i elektrohidrauliku. Sva oprema definirana je u suradnji s gospodarskim sektorom kako bi se učenicima omogućilo školovanje na strojevima i opremi koji se trenutno koriste u realnom sektoru .Na krovu adaptiranih radionica, instalirana je i solarna elektrana snage 15KW i električna punionica automobila, u svrhu edukacije učenika o korištenju obnovljivih izvora energije.

Projekt “,KaRijERA i JA” imao je za cilj modernizaciju postojećih zanimanja s ciljem osuvremenjivanja i povećanja konkurentnosti na tržištu rada te izrada novih standarda zanimanja u području informacijskih tehnologija i brodske elektrotehnike i informatike (četverogodišnji programi). Zahvaljujući tome razvijena su dva nova kurikuluma – Tehničar za brodsku elektrotehniku i elektroniku i Tehničar za informacijske tehnologije koje škola planira provoditi u redovitoj nastavi u školskoj godini 2024/2025..

Pored novih zanimanja radilo se i na jačanju kompetencija nastavnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca te je provedeno je čak 88 edukacija koje su realizirane do listopada 2023. godine. U sklopu navedenih edukacija organizirana su i studijska putovanja kojima su svi sudionici projekta imali priliku posjetiti prestižne institucije poput Centra za nuklearna istraživanja CERN, instituta Tknika u Španjolskoj _ centra specijaliziranog za obuku nastavnika na području novih tehnologija, te SSM Hamburg – najvećeg svjetskog sajma brodske opreme i novih tehnologija na moru. Također, posjetili su i vjetroelektranu Trtar – Krtolin u Hrvatskoj, gdje su iz prve ruke dobili uvid u način upravljanja i održavanja vjetroparka.

Prema riječima ravnatelja, sukladno odluci resornog ministarstva školi je odobrena reakreditacija statusa RCK u narednih pet godina što omogućava nastavak aktivnosti modernizacije i unapređenja nastavnog procesa.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.