Bosanska kuhinja u kastavskoj peknjici

Manifestacija 08.06.2024 Nacionalne manjine

Radionica bosanskih pita i slastica održana danas u kastavskoj peknjici zainteresirala je brojne građane i posjetitelje Kastva. Bureke, sirnice, zeljanice, pite od tikvica, baklave, hurmašice i druge slastice pripremale  su članice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva objašnjavajući način izrade tijesta i razvijanja pita.

Posebno oduševljena bila je trinaestogodišnja Mara Bagadur iz Srdoča koja je rekla da su  baklave bolje od svih kupovnih koje je do sada probala. Riječanka Nataša Brozić svratila je na radionicu i degustaciju bosanskih pita i slastica nakon treninga u kastavskoj šumi. „Hipnotizirana sam na sve načine, osim što sve izgleda predivno i ne znam što je ukusnije, posebno su me oduševile gospođe koje su pripremale sve, prelijepo izgledaju, nijedna nema niti jednu boru na licu, dočekale su nas s predivnim osmijehom, tako da sam zaključila da definitivno moram prijeći na ovu prehranu“, rekla je Nataša.

Trinaestogodišnjoj Mari Bagadur najviše su se svidjele baklave.
Nataša Brozić nakon trčanja u kastavskoj šumi svratila na radionicu i oduševila se.

Radionica je organizirana u sklopu Programa povodom Dana Grada Kastva i tek je jedna u nizu aktivnosti Vijeća na čelu kojeg je Nafa Delimehić i koja je zahvalila Gradu Kastvu na podršci u organizaciji radionice kao i Primorsko-goranskoj županiji.

„Grad Kastav nas prati u svim našim aktivnostima koje organiziramo tijekom cijele godine, a moram napomenuti da je ideja za radionicu došla iz Primorsko-goranske županije, od pročelnice za poslove Župana i Županijske skupštine Ermine Duraj koja nas je danas i osobno posjetila zajedno s predstavnicima Grada Kastva. Zajedno sa svojim kolegicama iz vijeća Sevdom Rožajac, Tahirom Mušanović, Nurom Bubahmetović i Hikmetom Tirić planiramo organizirati sličnu radionicu jer je veliki interes građana, što nas je posebno razveselilo.“

Radionicu su posjetile i predstavnica Županijskog vijeća makedonske nacionalne manjine Lidija Božić i predsjednica Vijeća Crnogoraca Grada Rijeke Ćana Pilić, kao i turisti iz Mađarske, Eva i Zoltan, koji su obilazeći kastafsku staru gradsku jezgru došli i u peknjicu na degustaciju delicija bosanske tradicionalne kuhinje.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.