Dvadeset godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi

Press konferencija 12.06.2024 Zdravstvo

„Hvala vam!“, glavna je poruka ovogodišnjeg, dvadesetog po redu Svjetskog dana darivatelji krvi koji se obilježava 14. lipnja diljem svijeta i tako iskazuje zahvalnost za sve darovane doze te podiže svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi.

Dvadeseta obljetnica ujedno predstavlja i važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti, o čemu su na konferenciji za novinare u sjedištu PGŽ-a govorile pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar, ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Branka Maračić te voditeljica Jedinice za prikupljanje krvi Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka Snježana Buneta Skorup.

„Naša Županija dugi niz godina promiče, potiče i poštuje dobrovoljne darivatelje krvi. Uključujemo se u sve aktivnosti, pa tako i u obilježavanja njihovih obljetnica, nastojimo ih nagraditi i pokazati koliko prepoznajemo njihov rad. Mogu reći da smo se u zadnjih desetak godina intenzivno uključili i u promociju prvog davalaštva, dakle da mlade osvijestimo da čim postanu punoljetni mogu početi darivati krv, u čemu je ključna uloga županijskog Crvenog križa s kojim mi intenzivno i uspješno surađujemo“, rekla je pročelnica Marač.

Pročelnica Čavar zahvalila je svim darivateljima i čestitala im njihov dan naglasivši da su oni temelj našeg zdravstva.

“Svaka nacionalna zdravstvena strategija bazirana je na dovoljnim dozama krvi. Ukoliko krvi nema, na žalost, nema ni liječenja. Srećom, u našoj državi naši ljudi su dosta dobro osviješteni, ali imamo prostora za daljnje širenje altruizma, prezentaciju humanizma i potrebe za spašavanjem nama nepoznatih osoba, jer darivatelj daruje dio sebe nepoznatoj osobi, što je prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši ih herojima. I oni to zaista i jesu“, posvjedočila je Čavar koja je pozvala mlade i žene, koje čine 18 posto od ukupnog broja darivatelja, da se u što većem broju odazovu dobrovoljnim akcijama.

Čestitke i zahvale je uputila i ravnateljica Maračić i to u ime svih primatelja krvi koje su prenesene i u kratkom promotivnom videu Crvenog križa PGŽ kroz šest osobnih priča u kojima je darovana krv spasila ljudske živote i pomogla u liječenju.

Snježana Buneta Skorup pak je podsjetila da se Svjetski dan darivatelja slavi od 2004. godine kada je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije prihvaćeno
da se ovaj dan obilježava na dan rođenja Karla Landsteinera, znanstvenika i Nobelovaca zaslužnog za klasifikaciju krvnih grupa. Na taj je način u medicinu uvedeno transfuzijsko liječenje i započela era sigurnog transfuzijskog liječenja.

„Iznimno je važno svake godine obilježavati ovaj dan iz razloga je moramo razvijati svijest o darivanju krvi, dobrovoljnom i besplatnom, jer samo na taj način možemo prikupiti dovoljan broj doza za liječenje svih naših pacijenata“, zaključila je Skorup.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.