Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uručena javna priznanja Grada Rijeke

Manifestacija, Sjednica 14.06.2024 Odnosi s javnošću i protokol

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, Grad Rijeka proslavio je svoj dan koji je uveličan i svečanom dodjelom javnih priznanja.

Gostima su se obratili župan Zlatko Komadina kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća grada Rijeke Ana Trošelj te izaslanik Predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Župan Komadina je u ime predsjednika Zorana Milanovića i svoje osobno svim građanima čestitao Dan Grada, uputivši čestitke i ovogodišnjim laureatima koji su zasluženo dobili najveća gradska priznanja.

„Ponosan sam na činjenicu da smo kroz povijest, a i u ovim aktualnim političkim zbivanja pokazali da smo sredina koja poštuje, uvažava i cijeni taj izvorni riječki identitet otvorenosti i tolerancije. Identitet kojeg su gradili ne samo oni koji su ovdje generacijama rođeni već i svi oni koji su u Rijeku došli da bi ovdje radili, stvarali obitelj. Rijeka je i u ovim zadnjim izbornim ciklusima potvrdila da je grad u kojem žive vrijednosti antifašizma, ljudskih prava i sloboda. Vjerujem da će Riječani, ponosni na svoje korijene, poštujući višenacionalno i multikulturalno biće Rijeke, nastaviti njegovati skladni suživot i čuvati temelje demokracije. To je nasljeđe koje želimo prenijeti budućim naraštajima kako bi ovaj Grad ostao jednako otvoren, susretljiv i dobro mjesto za život svim generacijama. Rijeka je i sveučilišni centar, ona je i sjedište Županije koja je partner Gradu u realizaciji niza projekata i vjerujem da zajednički možemo pridonijeti bržem razvoju Rijeke na korist svih njenih građana“, kazao je župan Komadina.

Gradonačelnik Filipović prisjetio se najvažnijih događaja i projekata u proteklih godinu dana.

„Samo je jedna rečenica kojom se može započeti govor večeras, a ona glasi: Da, kopa se na svakom kantunu Rijeke, od centra do Srdoča i Trsata. I dobro je da je tako – unatoč svim problemima koje to donosi u svakodnevnom životu. Jer to znači samo jedno: Rijeka je i dalje najveće gradilište u Hrvatskoj. Rijeka to zaslužuje biti s obzirom na svoj potencijal i s obzirom na svoju jedinstvenu poziciju. I zato: u Rijeku treba nastaviti ulagati kroz javne i privatne projekte“, naglasio je Filipović.

Podsjetio je da se u Rijeci realizira drugi najveći europski projekt u Hrvatskoj, vrijedan preko 230 milijuna eura. Kroz projekt će se izgraditi i novi biološki pročišćivač na Delti.

„Tako će, i za generacije iza nas, riječke plaže i Kvarnerski zaljev ostati čisti, prepoznatljivi po svojoj biološkoj raznolikosti i privlačni tisućama turista iz cijeloga svijeta“, zaključio je i zahvalio svima koji su pomogli da se ovi projekti pokrenu i realiziraju“, istaknuo je.

Predsjednica Gradskog vijeća Trošelj čestitala je svim Riječankama i Riječanima Dan grada i blagdan svetoga Vida, podsjetivši na mnoge važne teme koje su u proteklih godinu dana bile raspravljanje na sjednicama Gradskog vijeća.

„Zbog gospodarske krize i inflacije te povećanja svih troškova života u najvećoj su se mjeri nametale teme koje i nisu izravno u našoj nadležnosti, ali smo ih morali isticati i raspravljati, sve kako bi ostvarili naš zajednički cilj – dobrobit naših sugrađanki i sugrađana, Riječanki i Riječana, ali i svih onih koji u naš grad dolaze tražeći bolje sutra“, istaknula je predsjednica Gradskog vijeća Trošelj.

Čestitke svim građanima Rijeke za njihov dan uputio je i ministar i potpredsjednik Vlade Oleg Butković koji se osvrnuo na strateški položaj grada koji omogućuje najkraću vezu između prekomorskih odredišta i srednjoistočne Europe, prepoznat je tada kao i danas.

“To potvrđuje i položaj Rijeke na tri europska prometna koridora i to snažnom zalaganju Vlade RH i svih europskih zastupnika, da se Hrvatska kroz izmjene Uredbe o transeuropskoj prometno mreži dodatno pozicionira na dva nova koridora. Tim je Rijeka, uz dosadašnji položaj na jednom europskom koridoru, od ove godine uvrštena na još dva. Taj položaj Rijeke otvorio nam je mogućnost da se pokrenu brojni projekti, koji će doista promijeniti Rijeku u fizičkom i razvojnom smislu“, istaknuo je ministar Butković.

Dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo u 2024. godini je kapetan Berislav Vranić za iznimna profesionalna postignuća i promoviranje pomorske profesije u svjetskim razmjerima. Odlukom Gradskog vijeća Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobili su Orijana Pernjak Grbac, posthumno, za dugogodišnji doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke u području sporta; Akademsko astronomsko društvo Rijeka za promociju i razvoj astronomije na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije; izv. prof. dr. sc. Gianna Mazzieri-Sanković za izuzetan doprinos internacionalnom znanstvenom istraživanju te međunarodnoj promidžbi i popularizaciji riječke književne i jezične baštine te Lions klub Rijeka – Korzo za iznimna postignuća na području humanitarnog rada u razdoblju od 2008. – 2024. godine.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su Niko Cvjetković za osobiti doprinos izgradnji nove knjižnice te promicanju knjižničarstva Grada Rijeke; Željko Pendić za doprinos kulturno-umjetničkom životu i urbanom identitetu grada Rijeke te Ervin Pavleković za izniman doprinos promicanju kulture i kulturnog stvaralaštva u cjelini, a napose za popularizaciju filmske umjetnosti i filmske kritike.

U prigodnom programu svečanosti nastupili su pjevački zbor mladih Josip Kaplan pod ravnanjem umjetničke voditeljice Doris Kovačić, Sergej Božić u pratnji akademske gitaristice Slađane Čolović te Maria Matarranz de las Heras i Michele Pastorini, solisti baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca s isječkom iz baleta Romeo i Julija.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.