Europski forum: Odgovori na globalne izazove održivosti maritimnih gradova i regija

Konferencija 18.06.2024 Promet

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održan je 2. Europski forum s temom ”Otporna budućnost za maritimne inovacijske ekosustave”, konferencija koju su organizirali Lürssen Design Centre Kvarner / Maritime Centre of Excellence i Sveučilište u Rijeci.

Ovogodišnji je Forum bio usmjeren na raspravu o suradnji na razvoju inovacija u kontekstu društveno odgovornog djelovanja sveučilišta i poslovnog sektora, s naglaskom na multilateralne inicijative. Organizatori su predstavili međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja i znanosti te poslovnog sektora, koji zajedničkim snagama traže odgovore na globalne izazove održivosti maritimnih gradova i regija. Raspravljano je o čistim energijama i plavoj ekonomiji.

Uvodno su se obratili zamjenik župana Petar Mamula, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, izvršni direktor Lürssen grupacije Peter Lürssen i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Plenarna izlaganja održali su. Radenka Marić, rektorica Sveučilišta u Conneticutu, SAD i Carlo Ratti, profesor urbanog planiranja i voditelj SENSEable City Lab, Massachusettes Institute of Tehnology.

Zamjenik Mamula istaknuo je da je naša plavo-zelena županija oduvijek okrenuta naprednim tehnologijama. “Ključno je da postignemo dobar balans između zaštite prirode i tehnološkog i privrednog napretka, posebno u maritimnom sektoru”, naglasio je.

“Želimo na ovim prostorima oživjeti brodogradnju , otvoriti nova radna mjesta, pogotovo za brodograđevne inženjere te uz odgovorno poslovanje i suradnju sa zajednicom i sa Sveučilištem, razvijati nove maritimne tehnologije”, kazao je Peter Lürssen.

“Rijeka je morski i pomorski grad, lučki i brodograditeljski grad. Kao članica Europske unije, moramo svoje strategije pretvarati u djelo brzo, brže od konkurenata”, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Rektorica Prijić Samaržija najavila je rektoricu Sveučilišta u Conneticutu prof. Marić. “Ovo jest Europski forum, ali nikako ne smijemo biti eurocentrični, već surađivati na globalnoj razini”, kazala je te pročitala najvažnije točke iz životopisa uvažene gošće.

Rektorica Marić govorila je o zelenim energijama, o zelenim politika, o održivom razvoju s naglaskom na tehnologiju koja se oslanja na vodik, kao čist energent. “Resurse imamo u vjetru, suncu, u geotermalnoj energiji… Moramo razvijati klimatske ciljeve kao održive, ali i ostvarive. Moramo smanjivati karbonizaciju i pronaći povoljnije načine proizvodnje energije iz alternativnih izvora, te ih s vremenom primijeniti ne samo na automobile, nego i na zrakoplove i brodove”, zaključila je Marić.

U nastavku je održana panel-rasprava naslova ”Društvena odgovornost kod istraživanja i inovacija”, koji je moderirala Teuta Duletić, direktorica Lürssen Design Centre Kvarner. U sklopu događaja, ”lansirala” je i Zaklada Lürssen.

U ime PGŽ-a, na konferenciji je sudjelovala i resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.