Održan sastanak s predstavnicima INA d.d. na temu onečišćenja mora ispred Rafinerije nafte Rijeka

Info za medije 19.06.2024 Zaštita okoliša

Izabela Linčić Mužić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze sa suradnicima održala je sastanak s predstavnicima INA d.d. na temu onečišćenje mora ispred Rafinerije nafte Rijeka.

S obzirom na raspravu s posljednje sjednice Županijske skupštine, pročelnica je prenijela dobivene komentare da se nedovoljno brzo alarmira lokalno stanovništvo te da aktivnosti otklanjanja onečišćenja predugo traju. Istaknula je potrebu za boljom komunikacijom s javnosti te da u narednom razdoblju INA d.d. održi prezentaciju na sjednici Skupštine na kojoj bi predstavila sve aktivnosti koje provodi s ciljem smanjenja onečišćenja mora.

Na sastanku u sjedištu PGŽ-a, uz predstavnike Lučke kapetanije, Jadransko edukativnog istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC i Dezinsekciju d.o.o., nazočili su u ime INA d.d., Mario Pavešić, vodeći stručnjak za poslovnu podršku, Jelena Stojčić Peranić, rukovoditeljica Održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša i Kurt Bierre, direktor Rafinerije nafte Rijeka d.d.

Pavešić je naglasio da su u INA d.d. spremni za otvorenu komunikaciju i naglasio da propuštanja nema iz tehnološkog procesa i postrojenja već da je riječ o onečišćenju iz podzemlja rafinerije koje je nastalo kroz povijest rada rafinerije na području Općine Kostrena. Istaknuo je da je dan nalog Dezinsekciji za postavljanje većih oceanskih brana visine 120 centimetara koje bi zamijenile dosadašnje visine 60 centimetara. Jelena Stojčić Peranić informirala je da su u tijeku geofizička ispitivanja podzemlja rafinerije kako bi se dobila jasna slika o stanju i izvršile ciljane aktivnosti u sprječavanju onečišćenja. Za navedeni posao ugovorili su i odgovarajuće vanjske konzultante te je uz postojećih 200-tinjak bušotina izbušenih od 1993. godine izbušeno i 20 novih.

Naglašena je i mogućnost izgradnje zida u pojasu od nekoliko metara od mora koji bi imao funkciju eksploatacijskog bazena u koji bi se slijevalo onečišćenje ukoliko dio ugljikovodika i krene prema moru. Isti savjet je dao i ATRAC uz pumpanje niskih voda kako bi onečišćenje izlazilo u bazen i na takav način prikupljalo u kontroliranim uvjetima.

Na pitanje Lučkog kapetana i zapovjednika Županijskog operativnog centra Darka Glažara, koji je podsjetio da su se u proteklom razdoblju, uslijed velikih oborina, gotovo svakodnevno pojavljivali uljni filmovi u akvatoriju ispred rafinerije, o vremenskom okviru završetka sanacije, Pavešić je naglasio da će sigurno doći do zaustavljanja istjecanja. Stojčić Peranić smatra pak da treba vremena za sanaciju, no da su sve aktivnosti usmjerene u rješavanje onečišćenja.

U okviru sastanka, dogovoreno je da će do kraja srpnja Primorsko-goranska županija izdati INA d.d. dopuštenje za izradu utvrdica potrebnih za sigurno sidrenje oceanskih brana koje su u dolasku. INA d.d. će pokrenuti izradu projektne dokumentacije za izgradnju obalnog zida, a najkasnije do rujna ove godine Županijskoj skupštini predstaviti sve što poduzima u svrhu sanacije onečišćenja.

Ravnatelj ATRAC-a Vedran Martinić predložio je i mogućnost postavljanja sustava ranog uzbunjivanja, primjerice plutača u funkciji detektora, koje bi alarmirale sustav po pojavi onečišćenja ugljikovodicima. Spomenuo je i rano otkrivanje, ne kao kumulativno rješenje, već kao mogućnost koju treba razmotriti.

Sustav, kao takav, nije savršen, ali ako bi barem jednom spriječio širenje onečišćenja Kvarnera, odnosno Jadranskog mora, bio bi to veliki benefit, zaključio je Martinić i naglasio da će pozvati predstavnike INA d.d. na trening tečaj koji se organizira od strane ATRAC-a.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.