Održana svečana akademija u povodu Dana antifašističke borbe

Manifestacija 21.06.2024 Odnosi s javnošću i protokol

Svečana akademija u povodu Dana antifašističke borbe održana je danas u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Prigodnim govorima župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, predsjednik UABA-e Rijeka Vojko Obersnel i predsjednik SABA-e PGŽ Dinko Tamarut osvrnuli su se na povijesnu ulogu antifašističkog pokreta u stvaranju i izgradnji hrvatske države i demokratske i slobodne Europe.

Župan je naglasio da je upravo s ovih naših hrvatskih prostora krenuo pokret otpora koji je ubrzo ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv nacističke okupacije te poručio da je fašizam najveće zlo u povijesti čovječanstva.

„U ime fašističke ideologije počinjeni su strašni zločini nad nedužnim ljudima, zbog njihove različitosti, pripadnosti drugoj naciji, drugoj vjeri, zbog drugačijeg svjetonazora ili političkog uvjerenja. No, hrabri i slobodoumni narodi svojom snagom i odlučnošću stali su u obranu vrijednosti slobode i pravednosti, ujedinili su civilizirani svijet i pobijedili zlo fašizma te omogućili demokratsku budućnost modernoj Europi“, rekao je između ostalog župan Komadina te naglasio da je pogrešno vezati antifašizam uz bilo kakvu ideologiju, kao što to neki uporno čine.

„Narod ovog kraja, naši Riječani, Primorci, Gorani, otočani, bili su snažan dio antifašističkog pokreta i spremno su stali na stranu pravde, u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva. Ponosni smo što u ovom kraju mržnja, zlo i netolerancija nikada nisu i neće uhvatiti korijene. Ova je regija oduvijek pripadala civiliziranoj Europi, otvorena za sve“, rekao je župan i dodao:

„Samostalna i neovisna Republika Hrvatska, nastala je u Domovinskom ratu kada je u obranu zemlje i svojih domova, pola stoljeća nakon krvavog 2. Svjetskog rata, opet stala hrvatska mladost. Upravo to teško i bolno iskustvo rata, opredijelilo nas je i kao državu i kao društvo ka zaštiti ljudskih prava i sloboda na individualnoj, nacionalnoj i univerzalnoj razini“, zaključio je Komadina i poručio da su mir, tolerancija i solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti – jedini put sigurne budućnosti za sve nas.

Iako je Drugi svjetski rat završio prije gotovo osam desetljeća, gradonačelnik Filipović naglasio je da potreba za antifašizmom nikada nije bila veća.

„Danas, kada se ponovno javljaju ideje koje veličaju fašizam, ideje koje plešu po rubu, a poneke i prelaze rubove radikalizma, naša je dužnost suprotstaviti se svakom pokušaju revizionizma i svim oblicima ekstremizma koji prijete našoj slobodi i demokraciji“, rekao je gradonačelnik i naveo da je obilježavanje ovog dana važno, no još je važnije svakodnevno živjeti antifašizam. On nije samo povijesna činjenica, već temeljna vrijednost koju neprestano moramo braniti i promovirati, zaključio je Filipović.

Predsjednik UABA-e Rijeke Vojko Obersnel je istaknuo da su sve navrjednije europske tekovine bazirane na vrijednostima antifašizma, slobodi, ravnopravnosti, toleranciji i solidarnosti i zato one žive uvijek dodajući da se moramo pobrinuti da ne zaboravimo zasluge antifašističkih boraca bez kojih, između ostalog, ne bi imali Hrvatsku u današnjim granicama.

Predsjednik SABA-e PGŽ Dinko Tamarut napomenuo je da danas nažalost, kao da nije bilo dovoljno žrtava, ponovno svjedočimo jačanju radikalnih ideja i zato je nužno čuvati i zalagati se za vrijednosti koje je donio antifašizam, slobodu, demokraciju, bolji život i jednakost među ljudima.

U glazbenom dijelu programa programa nastupio je Združeni zbor Gimnazije Mohorovičića Rijeka i Prve riječke hrvatske gimnazije te glazbenici Katja Budimčić Sabljar i Zvonimir Radišić.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.