Na riječkom Korzu otvorena izložba “Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske”

Izložba 10.07.2024 Kultura, Međunarodna suradnja

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je izložba Dragi Česi, šaljemo pozdrav iz Hrvatske koja govori o pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice ponudivši im utočište dok je u njihovoj zemlji bjesnio rat. Autori izložbe ne zaboravljaju ni na pomoć koja je Česima stigla iz Hrvatske kad su Češku zadesile poplave i tornado.

Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj Nj.E. Milan Hovorka, zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predsjednica Češke besede u Rijeci Snježana Husak.

Veleposlanik Hovorka kazao je kako je izložba svoju premijeru imala početkom svibnja u Pragu, a tijekom lipnja gostovala je u Brnu. Od samog početka pripreme izložbe namjera autorskog tima je bila da ju postave u Rijeci, a također će gostovati u još nekoliko gradova uključujući Daruvar i Bjelovar.

“Izložba govori o pomoći koju je Češka pružila Hrvatskoj spašavajući 1.500 djece i majki koji su ostali bez doma u Domovinskom ratu nudeći im zaštitu. Izložba također govori o tome kroz sjećanja neposrednih sudionika prijevoza djece i majki u Češku. Danas u Hrvatskoj imamo jednog formalnog veleposlanika Milana Hovorku, ali uz njega još 1.500 neformalnih veleposlanika koji su bili u Češkoj tijekom ovog rata. Ali izložba ne završava samo time. Kada su Češku pogodile katastrofalne poplave pomoć je došla iz cijelog svijeta ali također i Hrvatske. O tome također govori izložba. Ona nema namjeru pokazati čitavu širinu češko-hrvatskih odnosa koji su izuzetno dobri, već govori o ove dvije priče o pomoći jedni drugima”, istaknuo je Hovorka.

Riječi zahvale uputila je zamjenica Medarić naglasivši ulogu češke manjine u PGŽ-u i prijateljstvo između naših naroda, a gradonačelnik Filipović je kazao kako je ova izložba dobar primjer kako kulturna suradnja i povijesne veze između naših naroda mogu obogatiti naše živote i učvrstiti prijateljstvo.

“Pravi se prijatelj poznaje po tome kako reagira u nevolji. Sudeći prema pomoći koju je Češka pružila stotinama djece iz Daruvara i okolice, nudeći im utočište u vrijeme rata s jedne strane, i pomoći koja je iz Hrvatske stigla u Češku kada su ovu zemlju zadesile poplave i tornado, nema sumnje da se ovdje radi o pravome prijateljstvu”, zaključio je Filipović.

Izložba se održava pod zaštitom potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Češke Víta Rakušana, ministra vanjskih poslova Republike Češke Jana Lipavskog, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića te Grada Rijeke.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.