Kreće izgradnja paralelnog cjevovoda od uređaja-pročišćivača vode Hrmotine do Prekidne komore Stinica

Potpisivanje ugovora 24.07.2024 Infrastruktura

Radi osiguranja sigurne i kvalitetne vodoopskrbe Primorja i otoka, Vodovod Hrvatsko Primorje-Južni ogranak d.o.o. Senj kreće u izgradnju paralelnog cjevovoda na potezu od uređaja-pročišćivača vode Hrmotine do Prekidne komore Stinica u ukupnoj dužini od 31,4 kilometra.

Svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova i stručnom nadzoru održano je danas u Senju. Projekt vrijedan 46 milijuna eura podijeljen je u šest etapa te se ovom prigodom istovremeno potpisalo pet ugovora u vrijednosti od 41,5 milijuna eura te ugovor o pružanju usluga stručnog nadzora u iznosu od 223 tisuća eura.

Paralelni cjevovod trebao bi biti završen do konca 2025., a realizacijom ove investicije financiranom iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak koja povezuje tri županije i osam gradova i općina, uz ostale pogodnosti, redukcija vode na otocima Rabu i Pagu više neće biti.

„Današnjim potpisom ugovora vezanim za cjevovod koji iz Like dovodi vodu na Pag i Rab i podvelebitsko Primorje osigurana je voda za narednih 50 godina te da više nema redukcije vode na otocima, pogotovo u turističkoj sezoni“, rekao je župan Zlatko Komadina prilikom potpisivanja ugovora i čestitao nazočnima na realizaciji ovog kapitalnog projekta koji je, prema njegovim riječima, garancija za sigurnu budućnost.

Resorna ministrica Marija Vučković naglasila je da je projekt važan za zaštitu našeg najvrjednijeg resursa kao i za pružanje temeljnih usluga stanovništvu. Govoreći u kontekstu izazova s opskrbom vode u turističkoj sezoni kao i klimatskim promjenama, Vučković je rekla da se ovim projektom rješava vidljiv problem i olakšava život lokalnom stanovništvu. Iznijela je i podatak da je od 2016. do danas u okviru NPOO-a u vodnu infrastrukturu uloženo 600 milijuna eura, od čega 350 milijuna eura na području Primorsko-goranske županije.

Potpisivanju je nazočio i veleposlanik NR Kine Qianjin Qi koji je izrazio zadovoljstvo projektom koji će provesti tvrtka Norinco International te zahvalio na ukazanom povjerenju kao i ulaganjima Vlade RH.

Odluku o izgradnji paralelnog cjevovoda donijeli su suvlasnici Vodovoda, gradovi Senj, Rab, Novalja i Pag te općine Karlobag, Lopar, Kolan i Povljana čija područja Vodovod Hrvatsko Primorje-južni ogranak opskrbljuje vodom.

Ovom investicijom eliminirat će se sve potencijalne havarije koje se mogu dogoditi s obzirom da trenutno dio cjevovoda u dužini od 30 kilometara nema alternativu. Osim toga, dijelovi postojećeg čeličnog cjevovoda stari su i preko 40 godina. Uz to, projektom se omogućava i bolje održavanje sustava budući da će se pojedine dionice iz sustava moći isključiti i na njima izvoditi radovi bez smetnje u vodoopskrbi.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.