Alenka Juretić

Komemoracija za Alenku Juretić

Manifestacija 03.08.2024 Odnosi s javnošću i protokol

U Domu kulture Dražice, održana je komemoracija za Alenku Juretić, čuvaricu grobničkog kulturnog blaga, dugogodišnju aktivistica u KUD-u Zvir, najstarijem kulturnom društvu Grobinštine i voditeljica folklorne skupine s kojom je ostvarivala misiju očuvanja, njegovanja, unaprjeđenja i promidžbe folklorne baštine grobničkog kraja.

“Alenka nije bila samo članica Kulturno-umjetničkog društva Zvir, bila je njegova duša i srce, osoba koja je svojim radom i predanošću ostavila neizbrisiv trag u kulturnom životu i baštini našeg zavičaja. Svi mi koji smo imali privilegiju poznavati Alenku i raditi s njom, znamo koliko je bila posvećena očuvanju običaja i dijalekta. Svojim neumornim autorskim radom, bila je svjetionik našeg kulturnog nasljeđa i izvor inspiracije za sve nas. Alenka je kroz 40 godina svog djelovanja u KUD-u Zvir uspjela izvući iz zaborava, očuvati i prenijeti našu baštinu na mlađe generacije. Njezina knjiga “Grobnički luštrini”, kao i brojni audio-vizualni zapisi, ostaju trajno nasljeđe koje će služiti kao izvor znanja i inspiracije budućim generacijama.” tom prilikom kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.

Predsjednica KUD-a Zvir Agatha Linić Čabrijan podsjetila je kako je Alenka odrasla u obitelji petero braće i sestara, u kojoj se uvijek pjevalo i plesalo, pa je ona takav odnos prenijela i na djecu i mlade. “Gospa Alenka je bila puno toga – i mama i nona, teta, prijateljica, učiteljica, plesačica i pjevačica, koja je cijeli svoj život posvetila njegovanju kulturne baštine Grobnišćine, pa je od samih osnutaka Zvira, 1973. godine, bila jedna od voditeljica. Provodila je terenska istraživanja folklorne baštine grobničkog kraja, pa je svoja saznanja pretvorila u inicijativu i 1977. godine osnovala folklornu sekciju Zvira, a 1982. godine i dječju folklornu skupinu. Njegovala je domaći autohtoni folklor i otkrivala grobničke plesove, a zaslužna je i za idejnu rekonstrukciju stare grobničke nošnje, potpisnica je mnogobrojnih manifestacija, među kojima i “Tanac pod feštu”, “Zatancajmo po domaći”, “Grobnički tići kantaju” i drugih. Dobitnica je nagrada za životno djelo Općine Jelenje i Primorsko-goranske županije, rekla je Linić Čabrijan. ” rekla je Linić Čabrijan.

Komemoraciji su, uz ožalošćenu obitelj i njezine Zvirovce, nazočili i mnogobrojni prijatelji i suradnici Alenke Juretić. Kao izaslanik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine obratio se Franjo Butorac, dugogodišnji prijatelj i suradnik pokojnice, koji je rekao kako je Alenka Juretić bila vizionarka. “Dokaz njezine veličine su njezina djela, ali i svi vi koji ste se okupili na današnjoj komemoraciji. Ostaje utjeha da je Alenka Juretić svojim radom i djelovanjem ostavila puno toga iz čega će moći učiti i generacije koje dolaze.” rekao je Butorac.

Foto: Sergej Drechsler, Novi List

Komemorativnim skupom obilježena 81. obljetnica oslobođenja talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor

Prigodnim programom i uz nazočnost visokih uzvanika, te posjetitelja iz Hrvatske i Slovenije, na Spomen-groblju Kampor obilježena je 81. obljetnica oslobođenja talijanskog fašističkog Koncentracijskog logora Kampor.

Održana svečana sjednica i položen kamen temeljac za novi dječji vrtić u Loparu

Obilježavanja Dana Općine Lopar i Male Gospe, započeo je jutarnjim polaganjem kamena temeljca za novi dječji vrtić. Ukupna vrijednost projekta novoga dječjeg vrtića je 1.828.495,88 EUR-a s PDV-om.

Održana komemoracija u spomen na Božu Mimicu

Povodom odlaska Bože Mimice, istaknutog riječkog kulturologa, povjesničara, nakladnika, književnika i numizmatičara, održana je komemoracija u Vijećnici Grada Rijeke, u zajedničkoj organizaciji Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Proglašeni pobjednici foto natječaja za kolovoz, tema za rujan “Žuta boja”

Igra je aktivnost svojstvena skoro svim živim bićima. Igra je proces u kojem su aktivni svi raspoloživi kapaciteti kod čovjeka. Igra je ne samo rekreativni već je i kreativni proces. Ona je stanje i duha i tijela koja nas čini većim i važnijim. Igra nije i ne smije biti nadigravanje već spoznaja vlastitosti.