Svečano otkrivanje Spomenika hrvatskim braniteljima u Novom Vinodolskom

Manifestacija 05.08.2024 Civilno društvo

Danas je na Korzu hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom održano svečano otkrivanje Spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu “Vjera i ljubav”. Tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine s područja grada Novog Vinodolskog sudjelovalo oko 800 branitelja.

Spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata nazvan je »Vjera i ljubav«, a izradila ga je autorica Dona Stipeč u bračkom avorio kamenu. Za izradu skulpture umjetnica je kao temeljni motiv odabrala najvažniji ljudski organ – srce, iz kojega izlazi križ. Kako je navela spoj kamena s formom srca i križa pokazuje čisto srce koje uz vjeru, nadu i ljubav sve može postići. Također, tekstura skulpture nije glatka već su vidljivi potezi alata kojima se željelo predstaviti borbu kroz koju je prošao svaki branitelj. Skulptura je dimenzija 2 × 1,7 × 1 metar, a za izradu je utrošeno gotovo četiri mjeseca.

Ispred Primorsko-goranske županije, otkrivanju spomenika prisustvovao je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić, a tom prilikom je izjavio: “Spomenik “Vjera i ljubav” u Novom Vinodolskom jedan je od trajnih podsjetnika na naše branitelje, njihovu nesebičnost, zajedništvo i iskrenu ljubav prema domovini. Danas sam, kao izaslanik Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije, s velikim poštovanjem, ponosom i zahvalnošću prisustvovao njegovu svečanom predstavljanju u Novome. Budimo vječno zahvalni, ponosimo se pobjedama i živimo svaki dan u borbi za bolje sutra!”

Foto: Anto Ravlić

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“

Delegacija Primorsko-goranske županije predvođena županom Zlatkom Komadinom, delegacija Grada Rijeke, Policijske uprave Primorsko-goranske, Udovica poginulih branitelja, brojne udruge proizašle iz domovinskog rata, predstavnici ministarstava, te postrojbi s područja Primorsko-goranske županije, danas su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale počast svim sudionicima Domovinskog rata, te se prisjetili svih onih koji su svoje živote utkali u pobjedu koju danas obilježavamo.

Najavljen bogat program obilježavanja 29. obljetnice „Oluje“

Bogatim programom u Rijeci se obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Predsjednik Organizacijskog odbora Štefan uputio je poziv građanima da svojim prisustvom uveličaju proslavu i odaju počast hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za slobodu domovine.

Obilježena 82. godišnjica stradanja sela Podhum

Na spomen-području Soboli održana je svečana komemoracija povodom 82. godišnjice stradanja mještana Podhuma u znak sjećanja na nedjelju, 12. srpnja 1942. godine kada su talijanski fašisti strijeljali 91 mještanina, selo je spaljeno, a preživjeli odvedeni u logore.