Započeo Festival znanstvene fantastike Liburnicon u Iki

Manifestacija 17.08.2024 Mladi

U organizaciji udruge Kulturni front i potporu Primorsko-goranske županije, Festival znanstvene fantastike Liburnicon održava se od 16. do 18. kolovoza 2024. godine u prostoru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.

Festival ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije koji se održava gotovo dva desetljeća objedinjuje edukativni i zabavni sadržaj. Ovogodišnje devetnaesto izdanje u fokus stavlja slavensku mitologiju koja će biti obuhvaćena u brojnim predavanjima, kvizovima, radionicama i igrama koje će se održati na jednom od najvećih festivala za mlade u regiji.

Promocija knjige i predavanje Putevima Ilirije, Mitsko – povijesna staza Trebišće/Perun, Kraj svemira je bliži nego što se mislilo, Nadnaravna bića slavenske mitologije u hrvatskoj tradicijskoj kulturi, Igra svjetlosti i sjene: gdje i kada vidjeti buduće pomrčine, Bajke inspirirane slovenskom mitologijom, samo su neka od predviđenih predavanja eminentnih stručnjaka i poznavatelja same teme.

Organizatori su pripremili i niz zanimljivih kvizova koji u fokus stavljaju književnost, opća pitanja iz geekovske kulture, filmove, serije i anime te legende o bogovima, junacima i mitološkim bićima. Kroz deset radionica posjetitelji će imati prilike proširiti znanje o brojnim temama, kako teoretski tako i praktično, primjerice okušati se u gađanju tradicionalnim lukom, a tu su i razni turniri koji privuku veliki broj igrača.

Dječji segment u fokus stavlja program prilagođen najmlađim posjetiteljima koji se tek upoznaju s ovom subkulturom. Legendarno Star Trek boćanje predvodi bogat popis zanimljivih igara koje će osim u zatvorenom prostori ispuniti i dvorište Fakulteta te donijeti uzbuđenje i u ovo festivalsko izdanje. Detaljan program i stanica dostupni su na službenim stranicama festivala – https://liburnicon.com.

Započeo Festival znanstvene fantastike Liburnicon u Iki

U organizaciji udruge Kulturni front i potporu Primorsko-goranske županije, Festival znanstvene fantastike Liburnicon održava se od 16. do 18. kolovoza 2024. godine u prostoru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.

Ispitivanje potreba neprofitnih organizacija u Primorsko-goranskoj županiji

Pozivaju se neprofitne organizacije s područja Primorsko – goranske županije da putem ove ankete iskažu interes o vlastitim financijskim potrebama u sljedećoj godini.

Župan Komadina o novom Zakonu o upravljanju nekretninama u vlasništvu RH: Država nas pretvara u državnu upravu

Župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima osvrnuo se na prijedlog Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH koji je upućen u saborsku proceduru, a prema kojem se županijama i gradovima prepušta upravljanje nad državnim građevinskim zemljištem i građevinama.

Primorsko-goranska županija kreće s mjerom sufinanciranja najma stana žrtvama obiteljskog nasilja; uređeno pet stanova za dugoročni najam mladim obiteljima

Primorsko-goranska županija sufinancirat će stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja kako bi im olakšala integraciju u zajednici po prestanku usluge smještaja u sigurnoj kući/skloništu, jedna je od aktualnosti s redovite konferencije za novinare PGŽ.