Održan 3. Rika fest u Delnicama

Manifestacija 25.08.2024 Ruralni razvoj, Turizam

U Parku kralja Tomislava u Delnicama održano je treće natjecanje u oponašanju rike jelena “Rika fest”. Treće druženje uz rikače, ujedno je i i drugo državno prvenstvo u oponašanju rike jelena, a pobjednik natjecanja je Alen Čop, člana LD-a Vidra iz naselja Turke. Čop je od stručnog žirija zaslužio 49 bodova, što je bilo bod više od drugoplasiranog Matije Laginje, člana LD-a Zec Klana, a prošlogodišnji pobjednik Robert Gec, član LD-a Tetrijeb Delnice, osvojio je treće mjesto.

Četrnaest rikača borilo se u tri discipline, rikanju mladog jelena u potrazi za košutom, rikanju dominantnog jelena koji brani krdo i ne dozvoljava suparniku pristup te rikanju dvaju jelena koji se bore za krdo. Nastupe 14 rikača procjenjivala je komisija koju su činili Tihomir Tondini (LD Kamenjarka, Kukuljanovo-Škrljevo), Dejan Švob (LD Srnjak, Fužine-Lokve), Tomislav Šporer (LD Jelen, Skrad – Ravna Gora), Krešimir Janeš (LD Tetrijeb Čabar) i Branimir Stankić (Hrvatski lovački savez).

Na otvorenju natjecanja prisutnima su se obratili Josip Malnar, predsjednik LS-a PGŽ-a, Graziano Prekalj, potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera te Alessandra Ban, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj koja je istaknula konstantnu pomoć PGŽ-a ovakvim priredbama i aktivnostima lovaca kojima je prošlog mjeseca za razne aktivnosti iz županijskog proračuna osigurano 90.000 eura.

“Predstavili smo lovce u jednom drugom svjetlu i to je temelj svega. Preseljenje priredbe s trga u Park kralja Tomislava je također izvrsno rješenje i nadam se da ćemo i ubuduće ova druženja i natjecanja realizirati ovdje, a iskreno se nadamo da će se jednog dana baš ovdje, u Gorskom kotaru organizirati Europsko prvenstvo u oponašanju rike jelena”, rekao je Josip Malnar.

Nakon nazjecanja u oponašanju rike jelena manifestacija je nastavljena nastupom rogista, prezentacijom sokolarstva, sajmom lovačke opreme i potrepština, ponudom goranskih OPG-ova, nastupom Lovačkog zbora »Matija Laginja« iz Klane te natjecanjem u kuhanju lovačkog kotlića.

FOTO: Novi list

U školske klupe na području PGŽ-a sjelo 28.529 učenika; objavljen Javni poziv za potpore u poljoprivredi

Na redovitom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić uputila je čestitku učenicima i učenicama povodom prvog dana nastave, posebno prvašićima kojih je na području Primorsko-goranskoj županije ove školske godine 2.203.

Na području PGŽ-a u kolovozu šest posto više turista nego prošle godine

U Primorsko-goranskoj županiji je u kolovozu ostvareno 805 tisuća dolazaka što je 6 posto više nego u kolovozu 2023. i 5,6 milijuna noćenja što je jednako broju noćenja iz kolovoza 2023. godine.

Na najvišem prijevoju Učke održan tradicionalni Učkarski samanj

Sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera Učkarski samanj održan je 16. put na najvišem prijevoju Učke, Poklonu, u Parku prirode Učka na 900 metara nadmorske visine.

Održan 3. Rika fest u Delnicama

U Parku kralja Tomislava u Delnicama održano je treće natjecanje u oponašanju rike jelena "Rika fest". Treće druženje uz rikače, ujedno je i i drugo državno prvenstvo u oponašanju rike jelena, a pobjednik natjecanja je Alen Čop, člana LD-a Vidra iz naselja Turke.