Svečano otvorene 20. Igre prijateljstva

Sport 31.08.2024 Sport

Svečanim mimohodom sportašica i sportaša iz Unsko-sanskog kantona, Novog Mesta, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije, te simboličnim podizanjem zastave, na Bazenima Kantrida u petak su otvorene 20. Igre prijateljstva – Rijeka 2024.

Čast da otvorenim proglasi ovo jedinstveno natjecanje, što će se do nedjelje održavati na sportskim terenima Primorsko-goranske županije, pripala je Sonji Šišić, pročelnici Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

“Zadovoljni smo i ponosni što se dvadesete po redu Igre prijateljstva odražavaju u našoj Primorsko-goranskoj županiji, veselili smo se organizaciji i bili smo u iščekivanju njihova početka. Sigurna sam da će se svi kod nas osjećati ugodno, vjerujem da će svi uživati u ljepotama naše Županije, ali i pronaći malo vremena za igru i zabavu u moru. Svima želim da kućama odnesu prekrasne uspomene, kao i da se druženje s našim susjedima iz BiH i Slovenije nastavi i nakon ovih Igara. Neka na kraju pobjedi onaj najbolji. I vratite nam se kao sportaši ili kao prijatelji, čekat ćemo vas s velikim zadovoljstvom”, poručila je mladim sudionicima Sonja Šišić.

Sportašice i sportaše do 16 godina starosti iz četiriju regija, koji će se natjecati u malom nogometu (pomoćno igralište stadiona Žuknica u Kostreni), košarci (Sportska dvorana u Kostreni), odbojci (Dvorana mladosti), rukometu (Centar Zamet), stolnom tenisu (Dvorana Osnovne škole Srdoči) i šahu (Kampus Trsat), kao i brojne uzvanike na svečanoj ceremoniji otvaranja, pozdravili su i Miljenko Butković, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, Elvis Felić, predsjednik Skupštine Igara prijateljstva, te Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Elvis Felić tako je podsjetio da je u ovih dvadeset izdanja kroz igre prošlo više od sedam tisuća sportaša i sportašica poželjevši svim sudionicima da ove Igre prijateljstva proteknu u sportskom i duhu fair playa.

Puno sreće sudionicima je poželio i Siniša Krajač, uz još jednu želju, onu da svi dožive ono što sport i mora promicati, odnosno prijateljstvo.

“Svim sudionicima želimo dobrodošlicu u našu Županiju i Grad Rijeku, osjećajte se ugodno u prijateljskom okruženju. Zahvaljujemo se svima koji su u ovom projektu bili s nama, ove igre traju 22 godine i nemali je trud uložen da bi se one održale. No, da nije bilo razumijevanja i ljubavi naših sportskih prijatelja, to ne bi bilo moguće. Neka nas ideja Igara održi na okupu i u budućnosti, kao domaćini bit ćemo najzadovoljniji ako kućama budete odnijeli nova prijateljstva i nova poznanstva”, rekao je Miljenko Butković, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

Igre prijateljstva prije 22 godine pokrenuli su Sportski savez Unsko-sanskog kantona i Savez sportova Ličko-senjske županije s ciljem zbližavanja mladih s prostora regija i država zahvaćenih ratnim stradanjima, tijekom godina stvarao se pozitivan natjecateljski duh, ali je naglasak pritom uvijek bio na socijalizaciji i međusobnom druženju mladih, kao i na upoznavanju različitih kultura i običaja. Nedugo nakon pokretanja ovom projektu pridružili su se sportaši Dolenjske regije iz Slovenije, na Igrama je od 2005. do 2012. godine sudjelovala regija Šopron–Fertod iz Mađarske, od 2013. do 2016. godine Koruška regija iz Republike Austrije, a do prošle godine dio Igara bila je i slovenska manjina u Italiji iz regije Friuli-Venezia Giulia. Sportašice i sportaši Primorsko-goranske županije na Igrama sudjeluju od 2016. godine.

Natjecanja će se u šest sportova odvijati tijekom subote i nedjelje, za nedjelju je rezervirano proglašenje pobjednika po svim sportovima i uručenje prijelaznog pehara ukupnom pobjedniku 20. Igara prijateljstva – Rijeka 2024.

Budući da je svečana ceremonija otvaranja Igara prijateljstva održana na bazenima za skokove u vodu, jasno je da su svoj obol dali i oni koji bazene na Kantridi svakodnevno koriste, tako su mladim sportašicama i sportašima, ali i brojnim gostima, članovi Ronilačkog kluba Ocean, Kluba podvodnih aktivnosti 3. maj, Plivačkog kluba Nevera, Triatlon kluba Rival, Vaterpolo kluba Primorje Erste banka, Kluba skokova u vodu Primorje 2010 i Kluba umjetničkog plivanja Primorje Aqua Maris, demonstrirali svu ljepotu i atraktivnost vodenih sportova.

Za glazbeni intermezzo tijekom ceremonije pobrinuli su se Joso Butorac i maestro Mladen Žmak.

“Gubiš, a dobivaš”, novi projekt u borbi protiv pretilosti

Savez sportske rekreacije "Sport za sve" PGŽ sa svojim partnerima i pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije pokreće novi program pod nazivom "Gubiš, a dobivaš", namijenjen svim generacijama.

Primorsko-goranska županija ukupni pobjednik 20. Igara prijateljstva

Sportašice i sportaši Primorsko-goranske županije ukupni su pobjednici 20. Igara prijateljstva, što su u prijateljskom ozračju i atmosferi, u nedjelju završene u Rijeci.

Svečano otvorene 20. Igre prijateljstva

Svečanim mimohodom sportašica i sportaša iz Unsko-sanskog kantona, Novog Mesta, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije, te simboličnim podizanjem zastave, na Bazenima Kantrida u petak su otvorene 20. Igre prijateljstva – Rijeka 2024.

Primorsko-goranska županija domaćin jubilarnih 20. Igara prijateljstva

Zajednica sportova PGŽ uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Hrvatskog olimpijskog odbora ovaj vikend organizira međunarodnu sportsku manifestaciju „20. Igre prijateljstva“.