Na najvišem prijevoju Učke održan tradicionalni Učkarski samanj

Manifestacija 01.09.2024 Ruralni razvoj

Sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera Učkarski samanj održan je 16. put na najvišem prijevoju Učke, Poklonu, u Parku prirode Učka na 900 metara nadmorske visine.

I ove godine se, uz izložbeno-prodajni dio sajma, priredio i kulturno-zabavni, ugostiteljski, dječji i edukativni program. U glazbenom programu sudjelovali su grupa The Night Express, Elio Pisak i grupa Kožne jakne te Folklorno društvo Zora iz Opatije i etno multi-instrumentalist Franko Karjcar.

Na štandovima na prijevoju Poklon predstavilo se više od 50 proizvođača i udruga sa svojim proizvodima, uslugama i zanatima. Nude se suhomesnati proizvodi, sirevi, med, rakije i likeri, voće, prirodni kozmetički proizvodi, domaći kolači.

Uz to, predstavila se i izrada autohtonih glazbala i drvenih figurica, gljivarstvo, kulturna baština lovranštine. Kao i svake godine do sad, u toru su domaće životinje ovog kraja boškarin, ovca pramenka, tovar i krave.

Akademski kipar i slikar Mirko Zrinšćak u sklopu Centra za posjetitelje Poklon priredio je izložbu “Form as a Living Space”.

U društvu opatijskog gradonačelnika Fernanda Kirigina, tradicionalni sajam posjetila je pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine sa suradnicama iz UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ.

FOTO: Nikola Blagojević, Novi list

U školske klupe na području PGŽ-a sjelo 28.529 učenika; objavljen Javni poziv za potpore u poljoprivredi

Na redovitom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić uputila je čestitku učenicima i učenicama povodom prvog dana nastave, posebno prvašićima kojih je na području Primorsko-goranskoj županije ove školske godine 2.203.

Na najvišem prijevoju Učke održan tradicionalni Učkarski samanj

Sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera Učkarski samanj održan je 16. put na najvišem prijevoju Učke, Poklonu, u Parku prirode Učka na 900 metara nadmorske visine.

Održan 3. Rika fest u Delnicama

U Parku kralja Tomislava u Delnicama održano je treće natjecanje u oponašanju rike jelena "Rika fest". Treće druženje uz rikače, ujedno je i i drugo državno prvenstvo u oponašanju rike jelena, a pobjednik natjecanja je Alen Čop, člana LD-a Vidra iz naselja Turke.

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ dobavio rotacijsku frezu za poljoprivredna gospodarstva

U sklopu programa očuvanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ nabavio je opremu namijenjenu pripremi, poravnavanju i saniranju tla. Na goranskom Ličkom polju danas je puštena u probni rad jedna od dvije freze gradičarke sa sijačicom.