Primorsko-goranska županija ukupni pobjednik 20. Igara prijateljstva

Sport 02.09.2024 Sport

Sportašice i sportaši Primorsko-goranske županije ukupni su pobjednici 20. Igara prijateljstva, što su u prijateljskom ozračju i atmosferi, u nedjelju završene u Rijeci.

Petar Mamula, dožupan Primorsko-goranske županije, i Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, uručili su pobjedničkoj ekipi prijelazni pehar. Na završnoj svečanosti proglašenja najboljih okupili su se svih sudionici, 400-tinjak mladih sportašica i sportaša iz četiriju regija svojim su osmjesima i vedrinom ispunili prostor Exportdrva.

Igre prijateljstva prije 22 godine pokrenuli su Sportski savez Unsko-sanskog kantona i Savez sportova Ličko-senjske županije s ciljem zbližavanja mladih s prostora regija i država zahvaćenih ratnim stradanjima, tijekom godina stvarao se pozitivan natjecateljski duh, ali je naglasak pritom uvijek bio na socijalizaciji i međusobnom druženju mladih, kao i na upoznavanju različitih kultura i običaja.

Na 20. Igrama prijateljstva – Rijeka 2024. sudjelovalo je 400-tinjak sportašica i sportaša do 16 godina iz Unsko-sanskog kantona (BiH), Novog Mesta (Slo), Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije, a natjecanja su se odvijala u malom nogometu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu i šahu.

Miljenko Butković, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije zastavu Igara predao je Elvisu Feliću, predsjedniku Skupštine Igara prijateljstva i tajniku Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona, iduće godine upravo će Unsko-sanski kanton na sebe preuzeti organizaciju ovog jedinstvenog natjecanja.

Drugo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Novom Mestu, treće mjesto osvojile su sportašice i sportaši selekcije Osječko-baranjske županije, četvrto mjesto pripalo je Unsko-sanskom kantonu.

“Pao mi je kamen sa srca s ovim proglašenjem, ipak je na nama bila velika odgovornost, 400-tinjak djece velika su briga. Od prijevoza, natjecanja prehrane, do slobodnih aktivnosti. Nije bilo ozljeda, nije bilo problema, završilo je sve dobro i drago mi je da je sve tako završilo. Bilo je uspješno i u sportskom dijelu što se naše Županije tiče, ali bilo je uspješno i u svim drugim aspektima. Odnose s ovim ljudima koje mi imamo danas i ovi odnosi koje su uspostavili ovi mladi ljudi, trajat će dugo godina unaprijed. To je zalog za budućnost”, komentirao je Miljenko Butković, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

“Kao predsjednik Skupštine Igara prijateljstva mogu reći da je ovo natjecanje bilo organizirano zaista na vrhunskom nivou, domaćini su se maksimalno potrudili osigurati sve uvjete za naše sportaše, a posebno nam je drago da su nam osigurali da se djeca u ovom prekrasnom gradu ipak stignu malo podružiti na moru. Srećom, nije bilo nikakvih ozljeda, sva natjecanja su protekla u najboljem mogućem redu, a što se rezultata tiče uvijek pobijedi najbolji”, rekao je Elvis Felić.

Glavna tajnica Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Katja Luketić mišljenja je da su ispunjena sva očekivanja, povratne informacije su odlične, djeca su zadovoljna, navodi.

“Nadam se da će svi ovi mladi ljudi iz Rijeke otići zadovoljni i prepuni pozitivnih uspomena. Organizacija je krenula prije godinu dana, sve smo na vrijeme pripremili, dali smo sve od sebe, zajedno s našim volonterima, trenerima, sucima, svima veliko hvala što su pomogli da 20. Igre prijateljstva – Rijeka 2024. proteknu na najbolji mogući način”, zaključila je.

“Gubiš, a dobivaš”, novi projekt u borbi protiv pretilosti

Savez sportske rekreacije "Sport za sve" PGŽ sa svojim partnerima i pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije pokreće novi program pod nazivom "Gubiš, a dobivaš", namijenjen svim generacijama.

Primorsko-goranska županija ukupni pobjednik 20. Igara prijateljstva

Sportašice i sportaši Primorsko-goranske županije ukupni su pobjednici 20. Igara prijateljstva, što su u prijateljskom ozračju i atmosferi, u nedjelju završene u Rijeci.

Svečano otvorene 20. Igre prijateljstva

Svečanim mimohodom sportašica i sportaša iz Unsko-sanskog kantona, Novog Mesta, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije, te simboličnim podizanjem zastave, na Bazenima Kantrida u petak su otvorene 20. Igre prijateljstva – Rijeka 2024.

Primorsko-goranska županija domaćin jubilarnih 20. Igara prijateljstva

Zajednica sportova PGŽ uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Hrvatskog olimpijskog odbora ovaj vikend organizira međunarodnu sportsku manifestaciju „20. Igre prijateljstva“.