Obilježena 65. obljetnica osnivanja Udruge Srce Rijeka

Manifestacija 04.09.2024 Zdravstvo

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je svečano obilježavanje 65. obljetnica osnivanja Udruge Srce Rijeka i promocija knjige “Mi”, autora Maura Lacovicha. O samoj udruzi i njenim aktivnostima govorili su predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka Nives Pavlović, Vedran Milojica i Bojan Grbavac.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka okuplja roditelje i članove lokalne zajednice koji rade na poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji te djeluje u korist izjednačavanja njihovih mogućnosti kroz stvaranje uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu. Udruga djeluje od 1959. godine i najstarija je riječka udruga ove vrste. Udruga broji 60 članova, a svakodnevno u udrugu dolazi 20 korisnika.

U ime Primorsko-goranske županije, obilježavanju su prisustvovale zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj.

Čestitavši 65. obljetnicu rada, zamjenica Medarić istaknula je kako ovaj poseban jubilej svjedoči o predanom radu Udruge, snazi zajedništva i nesebičnom trudu svih onih koji su sudjelovali u stvaranju i održavanju ove zajednice .

“Posebno mi je drago što se danas promovira knjiga “Mi”, koja se bavi tematikom svijeta osoba s intelektualnim poteškoćama. Ta knjiga nije samo literarno djelo, već dragocjeno svjedočanstvo o životima, borbama, radostima i snovima onih koji su često nevidljivi u širem društvu. Kroz stranice ove knjige, svi mi možemo bolje razumjeti koliko je važno stvarati društvo koje je inkluzivno, u kojem svatko ima svoje mjesto i ulogu”, rekla je zamjenica Medarić poželjevši puno uspjeha udruzi u daljnjem radu.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović koji je istaknuo da ova obljetnica nije samo potvrda dugogodišnjeg rada, već i svjedočanstvo o kontinuiranom i predanom radu koji traje već više od šest desetljeća.

Knjigu “Mi” predstavio je autor Mauro Lacovich naglasivši kako je pisanje ovakve knjige bio veliki izazov jer je trebalo pronaći najbolji način da se prosječnom čitatelju ili čitateljici predstavi cijeli jedan novi svijet koji je toliko sličan onome koji poznajemo, ali istovremeno i toliko različit sagledamo li ga iz nekog drugog kuta.

Čestitkama Udruzi i autoru knjige pridružili su se mnogi prisutni partneri i suradnici na programima koji su istaknuli vrijedan i predan rad Udruge te izvrsnu suradnju.

Pri kraju druga od ukupno tri faze radova na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad

Zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović s članovima koordinacijskog tima obišli su radove na županijskom kapitalnom projektu „Zdravstveni centar Rujevica – Zapad“. Trenutno je pri samom kraju druga od ukupno tri faze radova koja uključuje izgradnju zgrade HGSS-a, sletne ravni i pristupne prometnice.

Obilježena 65. obljetnica osnivanja Udruge Srce Rijeka

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je svečano obilježavanje 65. obljetnica osnivanja Udruge Srce Rijeka i promocija knjige "Mi", autora Maura Lacovicha.

Radovi na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad ulaze u završnu fazu; tri PGŽ projekta u finalu izbora za najbolji EU projekt

Zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima na reodvitom susretu s novinarima informirao je o aktualnostima vezanim uz provedbu županijskih kapitalnih projekata iz resora zdravstva i socijale - rekonstrukciji Doma zdravlja u Delnicama, dogradnji i rekonstrukciji Doma zdravlja u Opatiji te izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica Zapad.

Sedam timova Doma zdravlja PGŽ i šest privatnih timova ovo ljeto pokriva potrebe turista za liječničkim uslugama

U svrhu rasterećenja zdravstvenog sustava i olakšavanja rada ambulanti obiteljske medicine, od ove godine po prvi je put osigurano pružanje usluga dodatnih timova u sklopu Domova zdravlja za pružanje zdravstvene zaštite turistima čije usluge financira HZZO.