Na području PGŽ-a u kolovozu šest posto više turista nego prošle godine

Info za medije 05.09.2024 Turizam

U Primorsko-goranskoj županiji je u kolovozu ostvareno 805 tisuća dolazaka što je 6 posto više nego u kolovozu 2023. i 5,6 milijuna noćenja što je jednako broju noćenja iz kolovoza 2023. godine.

Od početka godine ostvareno je 2,6 milijuna dolazaka što je za 1 posto više i 15 milijuna noćenja što je za 1 posto manje od prošle godine. U komercijalnom smještaju broj noćenja jednak je prošloj godini, odnosno u kolovozu je to 4,7 milijuna, a od početka godine 12,9 milijuna noćenja, dok nekomercijalni smještaj bilježi manji broj noćenja.

Najveći rast broja noćenja nastavlja se u smještajnim objektima s 5 zvjezdica, u kojima je u kolovozu ostvareno 9 posto više noćenja nego li 2023. te 42 posto više u odnosu na 2019. godinu. Od početka godine objekti s 5 zvjezdica bilježe 6 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu i 50 posto više u odnosu na 2019. godinu.

“Glavni ljetni dio turističke godine na Kvarneru potvrdio je trendove iz prethodnih godina. Broj noćenja u komercijalnom smještaju ostao je na razini izvrsne 2023. godine, što ukazuje na stabilnost i kvalitetu turističke ponude. Smještaj visoke kategorije ostaje najtraženiji s rastom u broju noćenja od 9 posto u kolovozu odnosno 6 posto u prvih osam mjeseci, što potvrđuje da gosti sve više cijene kvalitetu koju su voljni platiti. Noćenja u hotelima s 5 zvjezdica povećala su se za 22 posto, u obiteljskom smještaju s 5 zvjezdica za 9 posto, a u kampovima s 5 zvjezdica za 2 posto usporedimo li s prošlogodišnjim kolovozom. Izuzetno dobra popunjenost ovog segmenta smještaja snažan je pokretač rasta turističkih prihoda i time se zapravo na destinaciji stvaraju uvjeti o kojima govorimo već nekoliko godina, a to je da je kvaliteta iznad kvantitete”, izjavila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

“Primorsko-goranska županija nastavlja s potvrđivanjem odličnih rezultata iz rekordne 2023. godine. Posebno smo zadovoljni višegodišnjim rastom broja dolazaka i noćenja tijekom predsezone i posezone, što potvrđuje našu uspješnu strategiju razvoja cjelogodišnjeg turizma županije. Naše opredjeljenje da radimo na kvaliteti daje rezultate, a motivi dolaska koje smo stvorili i koji se temelje na prirodnoj, kulturnoj, enogastronomskoj i zdravstvenoj ponudi Primorsko-goranske županije nositelji su dobrih rezultata u pred i posezoni”, izjavio je predsjednik županijske turističke zajednice, župan Komadina.

Gosti iz Njemačke s ostvarenih 1,5 milijuna noćenja tijekom kolovoza bili su najbrojniji gosti na Kvarneru i došlo ih je u jednakom broju kao i prošle godine. Slijede iz gosti iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Mađarske i Poljske. Tu svakako treba istaknuti kako su domaći gosti ostvarili 27% više dolazaka i 4% više noćenja u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, a u stopu ih po snažnom rastu prate gosti iz Mađarske s 18% više dolazaka i 15% više noćenja.

Najposjećenije subregije u kolovozu bile su otok Krk (2 milijuna noćenja), Cresko-lošinjski otoci (1,04 milijuna noćenja), Crikveničko-vinodolska rivijera (1,01 milijun noćenja) i otok Rab (712 tisuća noćenja). Slijede Opatijska rivijera (512 tisuća noćenja), Riječki prsten (287 tisuća noćenja) i Gorski kotar (30 tisuća noćenja). Gotovo sve kvarnerske subregije su prema broju ostvarenih noćenja nešto bolje ili na razini kolovoza prošle godine.

Na području PGŽ-a u kolovozu šest posto više turista nego prošle godine

U Primorsko-goranskoj županiji je u kolovozu ostvareno 805 tisuća dolazaka što je 6 posto više nego u kolovozu 2023. i 5,6 milijuna noćenja što je jednako broju noćenja iz kolovoza 2023. godine.

Održan 3. Rika fest u Delnicama

U Parku kralja Tomislava u Delnicama održano je treće natjecanje u oponašanju rike jelena "Rika fest". Treće druženje uz rikače, ujedno je i i drugo državno prvenstvo u oponašanju rike jelena, a pobjednik natjecanja je Alen Čop, člana LD-a Vidra iz naselja Turke.

Započelo jubilarno 20. izdanje manifestacije Ružica Vinodola

Održano je 20. jubilarno izdanje manifestacije Ružice Vinodola koje je okupilo dosadašnje pobjednice u ispunjenom Pavlomiru.

Korzo postalo središte dvodnevne manifestacije 100 % Zagorsko

Na riječkom Korzu započela je dvodnevna manifestacija 100 % Zagorsko. Preko 45 izlagača iz Krapinsko-zagorske županije prezentira poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni i ekološki način, a predstavljaju se i obrtnici, tvrtke, toplice, agroturizam, hoteli te restorani i kulturne ustanove.