Zavod za javno zdravstvo PGŽ-a dobio prestižnu međunarodnu nagradu

Info za medije 12.09.2024 Zdravstvo

Županijski preventivni program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu FDI Smile Grant 2024., koju je u Istanbulu preuzelo Hrvatsko stomatološko društvo. Riječ je o jedinom preventivnom programu u Hrvatskoj koji se organizirano i kontinuirano provodi više od 17 godina, priopćeno je iz NZJZ PGŽ-a.

Program Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ pokrenut je 2008. godine u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i tadašnjom Katedrom za dječju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, odnosno današnjim Fakultetom za dentalnu medicinu.

Prestižnom nagradom FDI Smile Grant svake se godine nagrađuju dva najbolja projekta iz cijelog svijeta orijentirana na edukaciju, inovativnost, prevenciju i promicanje oralnog zdravlja pa ovo priznanje potvrđuje izvrsnost i inovativnost programa NZZJZ PGŽ na globalnoj razini.

Nagradu dodjeljuje Svjetska stomatološka organizacija za najbolje održive projekte iz područja preventivne zaštite oralnog zdravlja na lokalnoj razini koji su se najmanje provodili godinu dana te koji će se nastaviti provoditi u budućnosti.

„Iznimno smo ponosni i zahvalni svim partnerima i dionicima programa čiji je entuzijazam i trud pridonio da naš zajednički program bude prepoznat i nagrađen na svjetskoj razini. Uspjeh ‘Programa unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih’ te njegovi rezultati produkt su dugogodišnjeg zajedničkog rada NZZJZ PGŽ i svih zdravstvenih voditelja, odgajatelja, djelatnika škola, stomatologa, pedijatara i patronažnih sestara. Ova nagrada svakako je velika potvrda svima uključenima u realizaciju programa te velika motivacija za postizanje još boljih rezultata u području oralnog zdravlja naših najmlađih članova društva“, izjavio je ravnatelj NZZJZ PGŽ doc. dr. sc. Željko Linšak, dipl. sanit. ing.

Program sustavno vodi brigu o oralnom zdravlju djece i mladih te utječe na podizanje svjesnosti roditelja i djece, ali i odgajatelja i učitelja, o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi i redovnog odlaska liječniku dentalne medicine.

Programom su obuhvaćeni svi šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci u PGŽ te je 90 % vrtića uključeno u program kroz različite promotivne i preventivne aktivnosti, a gdje postoje epidemiološki preduvjeti, provodi se i organizirano četkanje zuba.

Rezultati dugogodišnje provedbe programa zaista su impresivni – u sklopu programa pregledano je 50.152 djece u PGŽ-u, a odaziv šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz sve godine provođenja programa iznosi visokih 80 %, dok se Kp/KEP indeks smanjio s 4,7 na 3,07 kod šestogodišnjaka te s 2,5 na 1,43 kod dvanaestogodišnjaka, navodi se u priopćenju.

Zavod za javno zdravstvo PGŽ-a dobio prestižnu međunarodnu nagradu

Županijski preventivni program „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ osvojio je prestižnu međunarodnu nagradu FDI Smile Grant 2024., koju je u Istanbulu preuzelo Hrvatsko stomatološko društvo. Riječ je o jedinom preventivnom programu u Hrvatskoj koji se organizirano i kontinuirano provodi više od 17 godina.

Pri kraju druga od ukupno tri faze radova na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad

Zamjenik župana Vojko Braut i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović s članovima koordinacijskog tima obišli su radove na županijskom kapitalnom projektu „Zdravstveni centar Rujevica – Zapad“. Trenutno je pri samom kraju druga od ukupno tri faze radova koja uključuje izgradnju zgrade HGSS-a, sletne ravni i pristupne prometnice.

Obilježena 65. obljetnica osnivanja Udruge Srce Rijeka

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je svečano obilježavanje 65. obljetnica osnivanja Udruge Srce Rijeka i promocija knjige "Mi", autora Maura Lacovicha.

Radovi na izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica – Zapad ulaze u završnu fazu; tri PGŽ projekta u finalu izbora za najbolji EU projekt

Zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima na reodvitom susretu s novinarima informirao je o aktualnostima vezanim uz provedbu županijskih kapitalnih projekata iz resora zdravstva i socijale - rekonstrukciji Doma zdravlja u Delnicama, dogradnji i rekonstrukciji Doma zdravlja u Opatiji te izgradnji Zdravstvenog centra Rujevica Zapad.