Dovršena rekonstrukcija Područne škole Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi

Manifestacija 12.09.2024 Obrazovanje

Završena je cjelovita rekonstrukcija zgrade Područne škole „Eugen Kumičić“ Mošćenička Draga, prema riječima domaćina, stoljetne ljepotice u kojoj su se obrazovale generacije Dražana. Ukupno vrijedan 545 tisuće eura, projekt je sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije i Općine Mošćenička Draga.

Na svečanosti povodom završetka radova u obnovljenoj školi, u društvu ravnateljice škole Barbare Kalčič Grabrovac, prisustvovali su zamjenica župana Marina Medarić, načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj, resorna pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i Sanja Filčić, pročelnica JUO Općine Mošćenička Draga.

„Kada radimo proračun i sagledamo sve naše zgrade u školstvu izazovno je odrediti prioritete. Međutim, kada imamo podršku općine i načelnika koji je spreman od samog početka sudjelovati u planiranjima, radovima i nadziranju posla, onda nije teško donijeti odluku. U ovoj školi djeci su omogućeni visoki standardi što je rezultat zajedničkog rada“, rekla je zamjenica zahvalivši se svim suradnicima na projektu koji je izveden unutar roka od tri godine.

„Škola je inaugurirana davne 1914. godine i vrijedi istaknuti da je obnovljena na originalan način. Sondiranjem fasade i prozora otkrivena je originalna boja tako da je zgrada dobila izvorni izgled“, rekao je načelnik izrazivši zadovoljstvo da su u obnovu bili uključeni obrtnici s područja općine. U osvrtu na tijek radova, naveo je da je Primorsko-goranska županija financirala i nabavu školskog namještaja za novouređene učionice te zahvalio svima uključenim u projekt.

Ravnateljica škole Kalčič Grabrovac navela je kako su reakcije djelatnika i učenika škola te mještana izuzetno pozitivne. Izrazila je ponos da ovu drašku školu pohađa stalan broj učenika kojih je ove godine 74 u osam razrednih odjeljenja, a upisano je i deset prvašića. Primjetan je blagi porast broja učenika, što je svima motivacija i poticaj za daljnji rad, kazala je ravnateljica. Uz zahvale osnivaču, Primorsko-goranskoj županiji, Općini, izvođačima radova i djelatnicima škole, zaključila je da se ovim ulaganjem podiže pedagoški standard u školi i omogućuje rad u optimalnim uvjetima, a sve na dobrobit učenika.

Radovi na ovoj područnoj školi koja djeluje u sastavu OŠ Viktora Cara Emina iz Lovrana započeli su 2022. godine i provodili se kroz tri faze. U okviru završne, sanirana je fasada, oluci i prozori u vrijednosti 202.500,00 eura. Prethodno je uređen okoliš, prizemlje i suteren škole te izvršeno uređenje podova dvorane, četiri učionice i šest sanitarnih čvorova, radovi izmjene i sanacije elektroinstalacija i soboslikarsko-ličilački radovi. Nastavak radova obuhvaćao je podopolagačke radove i elektroinstalaterske radove na 2. katu.

Prigodni program obilježavanja završetka radova obogaćen je nastupima učenika škole, recitacijom pjesama koje su izvele učenice 5. razreda te izvedbom na harmonici učenika 7. i 8. razreda.

Dovršena rekonstrukcija Područne škole Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi

Završena je cjelovita rekonstrukcija zgrade Područne škole „Eugen Kumičić“ Mošćenička Draga, prema riječima domaćina, stoljetne ljepotice u kojoj su se obrazovale generacije Dražana. Ukupno vrijedan 545 tisuće eura, projekt je sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije i Općine Mošćenička Draga.

Krenulo glasanje za najbolji županijski EU projekt, među finalistima čak tri projekta Primorsko-goranske županije

Rekordan 61 projekt ušao je ove godine u finale izbora za najbolji županijski EU projekt, među kojima su plasman ostvarila i tri projekta Primorsko-goranske županije.

U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji otvorene novouređene dvorane za klasični balet i suvremeni ples

Početak nove školske godine u Primorsko-goranskoj županija obilježen je u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji gdje su otvorene novouređene dvorane za dva nova umjetnička programa – klasični balet i suvremeni ples koji se po prvi put u povijesti izvode u Primorsko-goranskoj županiji.

U školske klupe na području PGŽ-a sjelo 28.529 učenika; objavljen Javni poziv za potpore u poljoprivredi

Na redovitom susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić uputila je čestitku učenicima i učenicama povodom prvog dana nastave, posebno prvašićima kojih je na području Primorsko-goranskoj županije ove školske godine 2.203.