Predstavljen prijedlog Plana davanja koncesija na pomorskom dobru na području PGŽ za 2025. godinu

Press konferencija 17.09.2024 Pomorsko dobro

Nacrt Prijedloga Plana davanja koncesija na pomorskom dobru na području Primorsko-goranske županije za 2025. godinu trenutno je na Javnom savjetovanju koje traje do 16. listopada 2024. godine te se pozivaju svi građani na sudjelovanje dostavljanjem dopuna, primjedbi i pisama namjere, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u sjedištu Županije kojoj su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić i voditelj Odsjeka za pomorsko dobro i koncesije Zlatan Marunić.

„Današnjom press konferencijom izlazimo u javnost kako bismo na transparentan način predstavili građanima Nacrt prijedloga Plana i da se što veći broj građana odazove na ovaj javni poziv. Kraj je rujna i turistička sezona je na kraju. Te koncesije su na obali i sad je pravo vrijeme da krenemo s postupcima kako bi se naša obala pravovremeno iskorištavala, odnosno kako bi postigli pravi gospodarski učinak iduće godine“, naglasila je pročelnica.

U 2025. godini planira se dodijeliti ukupno 14 koncesija i to 8 koncesija koje ističu tijekom iduće godine te 6 koncesija za koje je zaprimljeno pismo inicijative i pokrenute su pripremne radnje, a neke od njih su: koncesija za gospodarsko korištenje Y/C Marina u Gradu Malom Lošinju, marikultura u uvali Veli Bok u Gradu Cresu, dvije koncesije u Gradu Rabu – nudistička plaža Kandarola te privezište u Gonaru, sidrište u Uvali Balvanida u Malom Lošinju, auto kamp Škrila u Staroj Baški, športska luka na Kantridi.

Nove inicijative koje je Upravni odjel zaprimio su plaža Suha Punta u Gradu Rabu, velika investicija hotel Imperial za koju je u tijeku postupak ishodovanja lokacijske dozvole, sidrište ispred luke Unije, Export drvo na Brajdici, plaža ispod hotela Helios – Diana u uvali Čikat, plaža u Mošćeničkoj Dragi te ugostiteljsko-izložbeni prostor na Unijama.

Marunić je podsjetio kako je u prethodnom postupku važno da sve potencijalne koncesije moraju biti u skladu s prostornim planom, jedinice lokalne samouprave moraju voditi brigu o tome da je granica pomorskog dobra određena i da je u zemljišnim knjigama upisano pomorsko dobro.

Pročelnica je izdvojila kako je stupanjem na snagu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama u srpnju prethodne godine uvedena novost – lokacijska dozvola mora biti ishodovana od strane davatelja koncesije ili sam potencijalni koncesionar mora biti prethodno ovlašten putem javnih natječaja. To je odredba koja daje određenu pravnu sigurnost, međutim, također iziskuje dodatni vremenski period kod samog postupka.

Govoreći o postupcima koncesioniranja, naglasila je kako su to dugotrajni postupci koji imaju svoje uporište u svojim zakonskim osnovama te je županijski plan upravljanja pomorskim dobrom temelj svega. Ukoliko se tijekom godine pojavi novo pismo namjere za koncesiju, isti je potrebno izmijeniti i u toj fazi gubi se najviše vremena za izmjenu plana upravljanja i zato je bitno da se svi zainteresirani građani jave pravovremeno, odnosno sada dok traje javno savjetovanje.

Na novinarsko pitanje o površini koncesije u Suhoj Punti, pročelnica Linčić odgovorila je da će se po dobivanju pravomoćne lokacijske dozvole raspisati natječaj kada će biti jasne vidljive površine jer je to sad na razini idejnih projekata i pisma namjere samog potencijalnog koncesionara, dok je na pitanje vezano za Mrtvi kanal odgovorila da Primorsko-goranska županija u suradnji s Gradom Rijekom i potencijalnim koncesionarom sportske luke traži rješenje da se pripreme mogućnosti koncesioniranja i ukoliko se isto ne ostvari onda će se tražiti druga zakonska mogućnost kojom će se omogućiti korištenje Mrtvog kanala građanima.

Predstavljen prijedlog Plana davanja koncesija na pomorskom dobru na području PGŽ za 2025. godinu

Nacrt Prijedloga Plana davanja koncesija na pomorskom dobru na području Primorsko-goranske županije za 2025. godinu trenutno je na Javnom savjetovanju koje traje do 16. listopada 2024. godine te se pozivaju svi građani na sudjelovanje dostavljanjem dopuna, primjedbi i pisama namjere.

Festival Fiumare: Konferencija o 15 godina očuvanja i revitalizacije pomorske baštine na Kvarneru i Istri

Započela je dvodnevna konferencije o pomorskoj baštini kojom se obilježava 15 godina rada na revitalizaciji pomorske baštine Kvarnera i Istre i 10 godina djelovanja Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre "Tradicijska jedra Kvarnera i Istre".

Počelo 11. izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije – Fiumare 2024

Na Korzu ispred Gradske vijećnice svečanim otvorenjem izložbe „Na rotama pomorske baštine“ obilježen je početak višednevne manifestacije Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije FIUMARE 2024. koji će trajati od 11. do 14. rujna 2024. godine.

Županijska skupština podržala nastavak projekta enegetske obnove Guvernerove palače u Rijeci

Zbog povećanja procijenjene vrijednosti radova i potrebe za dodatnim radovima za ishođenje uporabne dozvole, za energetsku obnovu Guvernerove palače u Rijeci osigurano je dodatnih dva milijuna eura iz županijskog proračuna u razdoblju od 2024. do 2027. godine.