Raspisan Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi, u četvrtak sjednica Županijske skupštine

30.09.2024

Zamjenik župana Petar Mamula predstavio je Javni poziv za odabir programa za financiranje javnih potreba u kulturi Primorsko-goranske županije u 2025. godini.

Kako je naglasio, u proračunu PGŽ-a planiran je iznos od 325.000,00 eura, a podupiru se sljedeće djelatnosti: Književnost, nakladništvo i knjižnična djelatnost s 50.000,00 eura, Dramska i plesna umjetnost s 40.000,00 eura, Glazbena i glazbeno-scenska umjetnost, Vizualne umjetnosti i interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse i Kulturno-umjetnički amaterizam, svaka sa 60.000,00 eura. Podupire se i razvoj Međunarodne kulturne suradnje s 10.000,00 eura, Muzejska i arhivska djelatnost s 15.000,00 eura, a za Očuvanje i zaštitu nematerijalne kulturne baštine iznos je 30.000,00 eura, naveo je zamjenik na redovitom susretu s novinarima.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu ili programu je 700,00 eura, a najveći 7.000,00 eura. Prijavitelji mogu prijaviti najviše dva programa/projekta na razdoblje provedbe od 12 mjeseci, od 1. siječnja do 31. prosinca 2025. Javni poziv otvoren je do 28. listopada 2024.

Tijekom konferencije zamjenik Mamula se osvrnuo na požar koji je u nedjelju zahvatio pilanu Mrkopalj rekavši da se radi o tragediji. Informirao je da je požar lokaliziran jučer u 16:35 sati, a ugašen jutros u 6:30 sati. U gašenju je sudjelovao 51 vatrogasac s 14 vozila s područja cijelog Gorskog kotara. Na sreću nije bilo ozlijeđenih, međutim, nastala je velika materijalna šteta i ugrožena su radna mjesta, istaknuo je Mamula i kazao da su u komunikaciji s općinskim načelnikom te izrazio spremnost Županije na pomoć. Najavio je da će požarište sutra obići zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima.

Požar je veliki udarac Općini i zaposlenicima naglasio je uvodno predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić koji je najavio 30. sjednicu Županijske skupštine koja će se održati na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, 3. listopada s početkom u 10.00 sati na kojoj je predviđeno 14 točaka, uključujući Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna PGŽ za 2024. godinu i Izvještaj o radu Župana PGŽ za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine.

Kao važne točke o kojima će se raspravljati na inicijativu vijećnika izdvojio je Informaciju o onečišćenju mora ispred Rafinerije nafta Rijeka, a u okviru koje su dolazak najavili i predstavnici Općine Kostrena i INA d.d. te Izvješće o stanju djelatnosti opće/obiteljske medicine u PGŽ i Informaciju o provedbi zaključka Županijske skupštine o mjerama za rješavanje problema negativnog utjecaja manipulacije metalnim otpadom na području riječke luke ispred zgrade KBC-a Rijeka.

Predsjednik ŽS Boras Mandić kao novost najavio je uvođenje elektronskog glasovanja te aplikacije u sklopu koje će vijećnicima i odborima biti dostupni materijali u digitalnom obliku.

Pročelnica Alessandra Ban informirala je da je raspisan drugi Javni poziv za sufinanciranje mjere uređenja poljskih putova u funkciji revitalizacije ili funkcioniranja gospodarskih aktivnosti i očuvanja otočnog ovčarstva u 2024. godini.

Mjera, uz ostale, obuhvaća radove na čišćenju putova, strojno uređenje i nabavu opreme, a prihvatljivi prijavitelji su otočne jedinice lokalne samouprave koje su donijele odgovarajuće programe namijenjene uređenju poljskih putova i očuvanju otočnog ovčarstva. Ukupna raspoloživa sredstva za sufinanciranje iznose 20 tisuća eura, a rok za prijavu je 14. listopada 2024. godine.

Podsjetila je i da su trenutno otvorena još dva javna poziva iz njezina resora, Javni poziv za izbor osoba s područja Primorsko-goranske županije čiji će se razvoj inovacija sufinancirati bespovratnim poticajnim sredstvima u 2024. i Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima za mjere sufinanciranja troškova opreme prerađivačke djelatnosti i poticanje energetske učinkovitosti.

Raspisan Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi, u četvrtak sjednica Županijske skupštine

Zamjenik župana Petar Mamula i predsjednik ŽS Marko Boras Mandić sa suradnicima na redovitom susretu s novinarima predstavili su niz aktualni javnih poziva Primorsko-goranske županije, uz najavu održavanja 30. sjednice Županijske skupštine te se osvrnuli na požar koji je u nedjelju zahvatio pilanu Mrkopalj.

Dodijeljene plakete Zlatna kuna najboljima trgovačkim društvima s područja PGŽ

U prostorijama HGK ŽK Rijeka održana je Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Rijeka na kojoj su dodijeljene plaketa Zlatna kuna za najbolje malo, srednje i veliko trgovačko društvo u 2023. godini s područja Primorsko-goranske županije, kao i plaketa Zlatna kuna za životno djelo.

Održana završna konferencija projekta “Turizam za mene”

Održana je konferencija "Turizam za mene" u organizaciji Društva za istraživanje i potporu - DIP s naglaskom na provedbi mjera razumne prilagodbe građevina poslovne namjene ulasku i kretanju osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti.

Kustos Prirodoslovnog muzeja Rijeka Marcelo Kovačić na listi najutjecajnijih svjetskih znanstvenika

Ove godine lista obuhvaća sto tisuća znanstvenika iz 22 polja i 174 znanstvene grane, a među najutjecajnijim znanstvenicima u 2023. godini nalazi se i 116 znanstvenika iz Hrvatske. Među njima su i osam riječkih znanstvenika.