U Kašetici predstavljen brend Hram okusa, proizvodi od kopnenih puževa iz hrvatskih farmi

Press konferencija 10.10.2024 Ruralni razvoj

Proizvodi od kopnenih puževa Hram Okusa dio su priče o obiteljskom poduzetništvu koja je započela prije punih 60 godina. Branko i Alma Cvjetković, otac i majka sadašnjih mladih vlasnika obrta AgRuLogic, upoznali su se 1980. godine, a prva zajednička večera bili su im upravo puževi.

“Šaljivo možemo reći da su puževi, poznati afrodizijak, možda zaslužni za ovu uspješnu obiteljsku priču”, navodi Anđela Cvjetković prilikom predstavljanja brenda „Hram okusa – proizvodi od kopnenih puževa“ u Kašetici primorsko-goranskoj kojoj je prisustvovao i ravnatelj Centra za ruralni razvoj PGŽ Dalibor Šoštarić.

Priča se nastavlja 1990. godine kada obitelj Cvjetković pokreće prvu farmu kopnenih puževa u Hrvatskoj, a od 2000. godine s njima u suradnji kooperantski je svoje poduzetničke poduhvate započelo daljnjih 169 farmi.

“Naši puževi često su bili “glumci” u animiranim filmovima Zagrebačke škole crtanog filma, Gibonnijevom spotu “Ko si, da si”, te brojnim kulinarskim showovima. Puževi su prisutni uz bok čovjeku od pamtivijeka; nađeni su na ognjištima u špiljama pračovjeka gdje su bili jedan od prvih menija obroka čovjeku. Inspirirali su filozofska gledišta, gdje spiralna puževa kućica sugerira sigurnost, te umjetnike, arhitekte i pisce, među kojima i Luisa Sepúlvedu”, navodi Anđela i dodaje kako je u današnje vrijeme uzgoj puževa postao nužan zbog ekološki kompromitiranih staništa i sve veće potražnje.

“Tehnologija uzgoja uključuje kompletan biološki ciklus na otvorenom, što osigurava prirodan i kvalitetan proizvod, poštivanje prirode ove spore i uporne životinjice, a pruža mu idealne uvjete i svježu ispašu. Uz garantirani otkup mnoge obitelji u Hrvatskoj stječu dodatne prihode od ove zanimljive djelatnosti. Obrt AgRuLogic Lazara Cvjetkovića već 20 godina otkupljuje puževe, prerađuje ih i plasira kvalitetne proizvode za restorane i hotele.

Prerada puževa je minuciozan ručni posao, a puž je namirnica koja može zahtijevati čak i do 8 sati obrade prije nego što se može poslužiti na stolu. Kako bi se olakšao ovaj proces, Hram Okusa nudi kuhane puževe u staklenkama te smrznute proizvode, među kojima su najomiljeniji oni na burgundski način sa začinskim maslacem.

Naši proizvodi prvenstveno su namijenjeni ugostiteljima, ali i privatnim kupcima. Uz puževe u staklenkama i zamrznute, nudimo i već pripremljene Puževe a’la bourguignonne. Tu su i tailor made proizvodi za specijalizirane trgovine ili ugostiteljske objekte, poput istarskih kobasica s puževima ili puževa u šugu na istarski.

Naši kupci su renomirani restorani nositelji oznaka kvalitete svjetskoga glasa, hotelske kuće, male konobe diljem Hrvatske, vinarije i agroturizmi od jadranskih otoka do krajnjeg sjevera zemlje. Puževi su također popularni na manifestacijama kao što su tradicionalna 50 godina stara Festa delle ciocche u Galižani, Bobolo fest u Livadama ili posljednja među njima Spužarica u Vrgorcu.

Puževi su visokonutricionistički vrijedna namirnica: s malo masnoća, visokim udjelom proteina i aminokiselina, lako su probavljivi i izuzetno zdravi”, zaključuje Cvjetković te ističe kako bi predstavili ovu namirnicu, do narednog proljeća izgraditi prostor za prezentaciju u Matuljima i liburnijski Agro-etno park koji će na jednom mjestu objediniti prikaz tradicijskog krajobraza i vrijedne autohtone sorte s ovoga područja.

Meduni i nove vrste meda glavne teme Nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

Nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda u Primorsko-goranskoj županiji te stručni skup 6. Zeleno-plava pčelarska orijentacija bit će održani u petak i subotu, 18. i 19. listopada u Kastvu.

U Kašetici predstavljen brend Hram okusa, proizvodi od kopnenih puževa iz hrvatskih farmi

Proizvodi od kopnenih puževa Hram Okusa dio su priče o obiteljskom poduzetništvu koja je započela prije punih 60 godina. Branko i Alma Cvjetković, otac i majka sadašnjih mladih vlasnika obrta AgRuLogic, upoznali su se 1980. godine, a prva zajednička večera bili su im upravo puževi.

Raspisan Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi, u četvrtak sjednica Županijske skupštine

Zamjenik župana Petar Mamula i predsjednik ŽS Marko Boras Mandić sa suradnicima na redovitom susretu s novinarima predstavili su niz aktualni javnih poziva Primorsko-goranske županije, uz najavu održavanja 30. sjednice Županijske skupštine te se osvrnuli na požar koji je u nedjelju zahvatio pilanu Mrkopalj.

Poduzetnicima Primorsko-goranske županije na raspolaganju 620 tisuća eura za sufinanciranje troškova opreme i poticanje energetske učinkovitosti

Na redovitom susretu s novinarima zamjenik župana Vojko Braut sa suradnicima informirao je da je raspisan Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima za nabavu opreme za prerađivačku djelatnost te poticanje energetske učinkovitosti te je donijeto više odluka o financiranju projekata udruga civilnog društva.