Otvoren riječki Tur Fest

Izložba 14.10.2024 Međunarodna suradnja

Otvorenjem izložbe „Čipkarstvo Hrvatske i Turske: Niti koje nas povezuju“ na riječkom Korzu započeo je 5. Tur Fest koji tradicionalno organizira Hrvatsko-tursko društva Rijeka.

Izložbu je otvorio predsjednik društva Vedran Obućina koji je naglasio da je okosnica festivala ove godine izložba čipke koja je na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a.

“Izložba prikazuje tradiciju hrvatskog i turskog čipkarstva, osobito tradiciju lepoglavske, hvarske i paške čipke, raznih oblika turske čipke te utjecaj turskog čipkarstva na Balkanu, osobito u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”, naveo je.

U ime župana Zlatka Komadine i svoje osobno, nazočne je pozdravila pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj. Pohvalila je rad udruge Hrvatsko-turskog prijateljstva koja je, kako je navela, jedna od najaktivnijih udruga, ne samo u Rijeci i PGŽ-u već i cijeloj RH.

“Ne nedostaje im kreativnosti i ideja u pronalaženju zajedničkih motiva kojima povezuju Hrvatsku i Tursku. O čipki se može puno toga reći. Osobno bih istaknula da se radi, ne samo o umjetničkom djelu i vještini izrade, koja je zajednička čipkaricama i čipkarima u Hrvatskoj i Turskoj, već i o emociji i strasti. Jako je lijepo na riječkom Korzu svjedočiti ovim prekrasnim umjetničkim djelima za koja vjerujem da će se svidjeti Riječanima”, zaključila je pročelnica.

U suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Zagrebu, Etnografskim muzejom u Zagrebu, Olgunlaşma institutom iz Izmira, Ministarstvom nacionalnog obrazovanja Republike Turske i Katedrom čakavskog sabora Grobinšćine, te uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, ovogodišnji Tur Fest će imati četiri događaja u drugoj polovici listopada.

Danas je otvorena i izložba fotografija odabranih turskih fotografa u izboru akademika Tune Akçaya „Turska na fotografijama“ u galeriji Python u Guvernerovoj palači. Radi se o fotografijama koje daju uvid u ljepote turske kulturne baštine kao i turske svakodnevice.

Vrhunac dana bit će i Hrvatsko-turski Fest Kviz koji će započeti u 17.30 sati u Veleučilištu Par dok će se u subotu 19. listopada u Kaštelu Grobnik održati Tečaj turskog tradicijskog streličarstva.

Ova vještina je upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine i uključuje načela, rituale i društvene prakse, majstorstvo tradicionalne opreme, streličarske discipline i tehnike gađanja koje su se razvijale stoljećima. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Otvoren riječki Tur Fest

Otvorenjem izložbe „Čipkarstvo Hrvatske i Turske: Niti koje nas povezuju“ na riječkom Korzu započeo je 5. Tur Fest koji tradicionalno organizira Hrvatsko-tursko društva Rijeka.

Održan sastanak sa stručnim osobljem kongresa SAD-a

Zamjenik župana Vojko Barut održao je sastanak s profesionalnim i stručnim osobljem Kongresa Sjedinjenih Američkih Država koje pruža podršku Odboru za regulative i pravila kako bi upoznao američko izaslanstvo s radom sličnih službi na razini Županije, a posebice s postupcima pripreme i izmjene akata prije samog izglasavanja na Županijskoj skupštini.

Zamjenik župana Petar Mamula na Tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Zamjenik župana Petar Mamula sudjeluje kao izabrani dužnosnik na ovogodišnjem, 22. Europskom tjednu regija i gradova, najvećem događaju u Bruxellesu posvećenom regionalnoj politici čije je ovogodišnje geslo „Osnažena zajednica“.

Delegacija finske regije Tampere posjetila Primorsko-goransku županiju

Krajem rujna delegacija finske regije Tampere posjetila je Primorsko-goransku županiju kako bi istražila područja suradnje u razvoju pametnih gradova, održivosti i digitalnih inovacija.