Međunarodna konferencija „Izazovi mentalnog zdravlja kod mladih – Regionalna perspektiva“

Konferencija 16.10.2024 Zdravstvo

Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije (NZJZ PGŽ) i Skupština europskih regija (AER) organiziraju međunarodnu konferenciju „Izazovi mentalnog zdravlja kod mladih – Regionalna perspektiva“ koja će se u Kockici Muzeja grada Rijeke održati 22. i 23. listopada 2024. godine.

Konferencija će se održati povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada, ali i 20. obljetnice preventivnog programa „Trening životnih vještina“ koji NZZJZ PGŽ provodi među učenicima 3. i 7. razreda osnovne škole.

“U vremenu sve veće polarizacije i opadanja važnosti ljudskih prava, mentalno zdravlje postaje ključno pitanje diljem Europe. Nasilje u školama, negativan utjecaj društvenih medija, lažne vijesti i osjećaj izolacije samo su neki od rastućih problema koji posebno pogađaju mlađe generacije. Mentalno zdravlje nužno je za suočavanje s društvenim krizama poput ekonomske nesigurnosti, demografskih promjena i ubrzane digitalizacije. Sve ove promjene produbljuju jaz između onih s pristupom društvenim i osobnim resursima i onih koji se s time bore. Novi pristupi koji će pomoći mladima da se nose s izazovima modernog doba tim su važniji.

“Stoga će se konferencija baviti temama poput razumijevanja važnosti mentalnog zdravlja u suvremenom svijetu, uzrocima problema kod mladih, ali i privlačenja i zadržavanja kvalitetnog kadra, kao i primjerima dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva”, napominju organizatori.

Konferencija je akreditirana pri šest stručnih komora u Republici Hrvatskoj, a očekuje se oko 200 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Estonije, Nizozemske, Belgije, Španjolske, Portugala, Švedske, Norveške i Ukrajine.

Konferencija se organizira uz podršku Grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera i Tartu 2024 – Europske prijestolnice kulture (Estonija).

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama konferencije.

Osigurano dodatnih 65 tisuća eura za prijevoz onkoloških pacijenata, najavljena međunarodna konferencija „Izazovi mentalnog zdravlja kod mladih“

Zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima predstavila je drugi javni poziv za sufinanciranje programa prijevoza onkoloških pacijenata na terapiju te najavila održavanje međunarodne konferencije „Izazovi mentalnog zdravlja kod mladih“ u organizaciji Primorsko-goranske žuapnije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Skupština europskih regija.

Glenn Miller Orchestra nastupio za Udrugu Srce

Renomirani glazbeni ansambl Glenn Miller Orchestra nastupio je sinoć u HNK-u Ivana pl. Zajca na donatorskom koncertu "Harmonija podrške" u organizaciji riječke Udruge Srce za nju.

Primorsko-goranska županija osigurala pomoćnike u nastavi za 179 učenika, raspoređeno 900 tisuća eura za projekte lučke infrastrukture

Primorsko-goranska županija osigurala je 167 pomoćnika u nastavi za 179 učenika s teškoćama u razvoju. U školskoj 2024./2025. godini prijavljen je 21 učenik i 19 pomoćnika više nego prošle godine, izviješteno je na redovitom susretu s novinarima.

Obilježeno 20 godina osnutka Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli

U hotelu Malin u Malinskoj prigodnim je skupom obilježena 20. godišnjica osnutka Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC-a Rijeka, prve anesteziološke klinike u Hrvatskoj.