Udruženje Kvarner Wines predstavilo planove za 2025. godinu
Najsnažniju projektnu i operativnu podršku radu i aktivnostima Udruženja Kvarner Wines daju Primorsko – goranska županija kroz Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te Turistička zajednica Kvarnera kroz pojedine projekte i aktivnosti udruženja, ali i kroz zastupljenost proizvoda članica Udruženja u Kašetici primorsko – goranskoj te uključivanje u konzorcij projekta Kvarner – Europska regija gastronomije 2026, istaknuto je na održanoj konferenciji za novinare.
„Predsjedavanje ovakvom organizacijom je u prvom redu čast i ponos, ali i obveza da se napravi više no u godinama iza nas. Zato koristim i ovu priliku da pozovem svih da nam se pridruže i da radimo na prepoznatljivosti i promociji Kvarnera kao sjajnoj eno – gastronomskoj destinaciji“, rekao je Anton Brusić, predsjednik Udruženja Kvarner Wines nadodavši kako bez podrške ne bi bili jedno od najprepoznatljivijih vinskih organizacija u državi.
Ravnatelj CPRR Dalibor Šoštarić istaknuo je kako je Primorsko-goranska županija kao jedna od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj, prepoznatljiva i po svojoj bogatoj enološkoj ponudi autohtonih sorti vinove loze. “Preko našeg Centra potičemo obnovu nasada i raznih kultura kako bi u paleti „izvornog“ imali doista nabolje što ova regija kroz svoju gastronomiju može ponuditi. Kroz Kašeticu primorsko goransku našim vinarima pomažemo u promociji i brendiranju kako bi im olakšali put na tržište, a ponudu i kvalitetu učinili prepoznatljivom”, rekao je ravnatelj Šoštarić.
Većina aktivnosti u 2025. godini usmjerena je ka promociji Kvarnera kao izuzetnoj eno – gastronomskoj regiji sa visoko kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, a sve kao priprema za iduću godinu u kojoj će Kvarner, zahvaljujući projektu Europska regija gastronomije, biti pod međunarodnim medijskim i marketinškim eno – gastronomskim reflektorima.
Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako Regija Kvarner, na relativno malom području, u jednoj slici ima mnogo priča i to je ono što je čini jedinstvenom, savršenom kombinacijom primorja, otoka i gorja. „U tu se sliku sjajno uklapaju i vinari okupljeni u Udruženje Kvarner Wines koji svojim neumornim radom i promocijom doprinose prepoznatljivosti regije. U vinarijama s oznakom „Kvarner Wines“ degustiraju se vina koja se proizvode od autohtonih sorti isključivo s te mikrolokacije, a najpoznatije su sorte žlahtina od bijelih i sansigot od kvarnerskih crvenih vina. Pridodamo li tom vinu krčki pršut, domaći sir, kvarnerske škampe, rapsku tortu, goranske šumske plodove i divljač, cresku janjetinu, te sve začinimo maslinovim uljem, preostaje na gastro putovanju Kvarnerom samo još reći „Dobar tek i živjeli!“, istaknula je Peršić Živadinov.
Jedan od značajnih projekata u 2025. je pokretanje marketinške platforme Kvarner Wines Route koja će okupiti općine i gradove, turističke zajednice i proizvođače prehrambenih proizvoda te organizatore događanja koja se mogu povezati s vinom. Krajnji cilj je, u suradnji s PGŽ, TZ Kvarnera i Udrugom Klub članova selo cijelu platformu koja okuplja niz subjekata na Kvarneru, prijaviti na međunarodnu Iter Vitis Route koju je proglasilo Europsko vijeće.
Pokreće se i projekt ocjenjivanja vina Kvarner International Wine Trophy u kojem će se procjenjivati pjenušava, bijela, ružičasta, crna, jantarna, slatka i ekološka vina te će se nagrade dodijeliti u sklopu Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi koji će se održati u Exportdrvu 21. i 22. ožujka te će se u suradnji s vinotekom Wine&Co i Udrugom Srce za nju održati niz radionica i masterclassova. Prijave za izlagače su otvorene te su u prodaju puštene ulaznice za sve posjetitelje s popustom od 15%.
U 2025. godinu Udruženje Kvarner Wines ulazi s predstavljanjem brošure Kvarner Wines News kao jedinstvenog edukativno – promotivnog materijala koji sadrži informacije o autohtonim sortama, o nagrađivanim vinima, o Europskoj regiji gastronomije, intervjue, sommelierskim opisom svih vina te Abecedom vina, svojevrsnom malom vinskom školom poznatih sommelierki. Brošura, dostupna i u digitalnom obliku, sadrži cijeli niz informacija koje će koristiti turističkim radnicima i cijelom HoReCa tržištu.
Ove godine birani su ambasadori brenda Kvarner Wines koji imaju prava i obveze prema udruženju i promociji vina, vinara i eno – gastronomske regije Kvarner: Klaudio Jurčić, Časlav Matijević, Lucija Matijević, Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja, Monika Neral, Josip Orišković, Tomislav Pavlešić, Žarko Stilin i Martina Škarica.
Udruženje Kvarner Wines nastupit će na niz sajmova i manifestacija na Kvarneru, Hrvatskoj i Europi. Kao suorganizatori sudjeluju u manifestacijama In vino veritas Punat, Ružica Vinodola Novi Vinodolski, Dani vina Vrbnik i Bela nedeja Kastav, a na Kvarneru će nastupiti i na mnogim manifestacijama u organizaciji turističkih zajednica Malinske – Dubašnica, Lovrana, Crikvenice i Rijeke.
Udruženje Kvarner Wines predstavilo planove za 2025. godinu
Najsnažniju projektnu i operativnu podršku radu i aktivnostima Udruženja Kvarner Wines daju Primorsko – goranska županija kroz Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te Turistička zajednica Kvarnera kroz pojedine projekte i aktivnosti udruženja.
Motel “Sljeme” na Preluku postaje Rivia Arts & Culture Hotel
Započeo je projekt rekonstrukcije i obnove nekadašnjeg motela „Sljeme“, arhitektonske kulturne baštine jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekata Ivana Vitića, koji se nalazi na području Preluka. Novi hotel, čije je otvaranje predviđeno za kraj 2026. godine, imat će četiri zvjezdice te će nositi ime Rivia Arts & Culture Hotel.
Dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, sedam priznanja stiglo u Primorsko-goransku županiju
Na svečanosti u Hrvatskom domu Vukovar uručene su povelje i posebna priznanja u sklopu dvanaeste dodjele godišnje nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske kojoj je prisustvovao zamjenik župana Petar Mamula.
Kreće peto godišnje doba: Najavljen Riječki karneval 2025.
Jedno od najvećih kulturnih događanja u Europi, 42. izdanje Riječkog karnevala tradicionalno će započeti 17. siječnja na Antonju i trajati sve do Pepelnice koja se ove godine obilježava 5. ožujka.