Osorske glazbene večeri

Manifestacija 23.07.2020 Kultura
Osor

Grad Mali Lošinj, HU Osorske glazbene večeri i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj pozivaju Vas na svečano otvaranje 45. OSORSKIH GLAZBENIH VEČERI pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u četvrtak, 23. srpnja 2020. godine, s početkom u 21 sat, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Ženski glasovi u čast otoka
Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije
Festivalski ansambl
Tomislav Fačini, dirigent

Unatoč pandemiji koja je desetkovala svijet izvedbenih umjetnosti, Osorske glazbene večeri nastavljaju kročiti novim pejzažima klasične glazbe i srodnih žanrova. Na pragu „novog normalnog“, deset koncerata, jednako toliko djela hrvatskih autora – od kojih pet festivalskih narudžbi – održat će se uz poštivanje epidemioloških uputa za sigurnost publike i izvođača, uz unaprijed zacrtani zaključak: glazba mora prevladati!

Večeri tako otvaraju ženski glasovi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem njihova šefa-dirigenta Tomislava Fačinija. Program što su ga pripremili publici će predstaviti glazbu bogatog zvukovnog kolorita i snažnih atmosferičnih slika, koja u sebi nosi esenciju otočkog (i osorskog) krajolika: more, stijene, crkvena zvona, sjetu i ushite Mediterana. Skladba Les Angélus francuskoga impresionističkoga skladatelja Claudea Debussya bit će uokvirena dvjema skladbama hrvatskih autora. Prva je rijetko izvođena skladba More Igora Kuljerića, skladana na poznatu istoimenu pjesmu Josipa Pupačića, a druga je zbirka madrigala Spiriti Eccelenti Petra Bergama, pisana na stihove Marine Čapalije na čakavskom narječju njezina rodnog Drvenika Velog, uz obligatne instrumente, udaraljke i puhače. Bergamovo djelo, sjajno prihvaćeno od izvođača i publike nakon praizvedbe 1997., izvodi se i kao rođendanska čestitka skladatelju koji je nedavno proslavio svoj 90. rođendan.

U ime Primorsko-goranske županije otvaranju manifestacije prisustvovati će Zamjenica župana Marina Medarić.

Predstavljen umjetnički panel ArtTalk, prilika za upoznavanje riječkih umjetnika u njihovom okruženju

Predstavljen je projekt „Umjetnički panel ArTalk“ udruge RECiŠOU namijenjen srednjoškolcima i studentima zainteresiranim za umjetnost koji se provodi uz potporu Primorsko-goranske županije. Kroz razgovore s afirmiranim umjetnicima i djelatnicima u kulturi ideja je upoznati razne umjetničke grane poput kazališta, filma, glazbe, likovne umjetnosti, primijenjene umjetnosti, plesa, fotografije, književnosti i radija i prikazati što sve obuhvaća

Jedanaest predstava na 29. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, od 3. do 9. studenog održat će se 29. revija lutkarskih kazališta u sklopu koje će se izvesti 11 predstava kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke i Tajlanda.

Otvoren Mjesec hrvatske knjige u Rijeci pod sloganom “Pričaj mi”

Od danas pa sve do 15. studenog obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Pod sloganom "Pričaj mi" u idućih 30 dana u 300-tinjak knjižnica, čitaonica i ostalih institucija diljem zemlje održat će se bogat program posvećen domaćim autorima i njihovim djelima, a obilježit će se i 150. godišnjica rođenja velike hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić.

Obilježavanje Dana bijelog štapa predstavom za slijepe i slabovidne „Ana Katarina“

Primorsko-goranska županija u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog Primorja obilježit će Međunarodni dan bijelog štapa predstavom za slijepe i slabovidne, monodramom „ANA KATARINA“ u izvedbi Ane Vilenice.