Skok

Foto natječaj – kolovoz

Izložba 01.09.2020 Kultura

Voda je važan i prevažan element za život na ovom planetu. Voda je kompleksan element. Ona je esencija života, a istovremeno može biti i element ljepote; rekreativni ili zabavni element što pokazuju i fotografije naših suradnika. Da, osnovnoj temi ljeta za osmi mjesec pridružili smo kao podtemu ili prateći element, element fotografiranja. Svi su autori dobro reagirali i poslali fotografije koje odišu zrelim fotografskim razmišljanjem.

Raspon motiva je od urbanih scena /Čolakovac, Sirnik/, tipičnih ljetno-morskih /Pantelić Adžaga, Glušica, Dujić, Pervan i Tadić/, te prizori koji afirmiraju prirodne ljepote /Dorčić, Žagar i Golik/. Očito je da svi autori imaju dosta fotografskog iskustva jer su sve fotografije dobro kadrirane i u formalnom smislu svi zaslužuju pohvalu. Fotografije koje treba izdvojiti i posebno pohvaliti su Promatrač bijelih lopoča Darija Dorčića, Rijeka Kupa Darka Golika, Regata Selce Đoke Glušice, Zeleno i plavo Ivana Žagara i Skok u plavetnilo mora Elme Dujić. Dakle, navedeni su autori pored jasno interpretirane teme vodili računa o cjelovitom sadržaju kadra što je važno za konačni doživljaj slike, u ovom slučaju fotografske slike. Kontrola odabranog sadržaja u kadru fotografije postiže se na način da autor ima jasnu viziju buduće slikovne predstave pa je u tom slučaju važno odabrati stajnu točku, tj. položaj s kojeg će snimiti željeni prizor. I ne samo to, već bira i optiku kojom će to uraditi, jer u konačnici baš ta dva elementa utječu na vizualnu čistoću slikanog prizora.

Sljedeći korak u analizi ovih deset autora i njihovih fotografija jeste originalnost i poruka koja se dade iščitati iz predstavljene fotografije pa u tom slučaju vidim ekskluzivnost u fotografiji Skok u plavetnilo mora Elme Dujić. Tek kad pročitamo naziv fotografije i shvatimo da na fotografiji ima i mora u donjem lijevom dijelu kadra, shvaćamo da je ova neobična poza osobe u zraku skok radosti, a ne nešto drugo jer je ispod skakača doista plavo more. Mi ga ne vidimo od ovih ogromnih betonskih kubusa ili već što je. Ma koliko beton i ti ogromni blokovi mogu biti odbojni i čak zastrašujući, čovjek među njima pronalazi radost skakanja u more i to je ono što nosi ideju i poruku ove fotografije. Dakle, fotografiju Elme Dujić Skok u plavetnilo mora nominiram na prvo mjesto za kolovoz 2020.

Tema za rujan je Dozrela priroda ili Jesen u mom vrtu, selu, gradu, parku.
Borislav Božić, prof.

Pobjednička fotografija po glasovima putem Facebooka je “Promatrač bijelih lopoča” autora Daria Dorčića

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.