Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Prijem 30.09.2020 Socijalna politika

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba zamjenica župana Marina Medarić s pročelnikom Ureda županije Goranom Petrcem primila je predstavnike umirovljenika Primorsko-goranske županije.

Zamjenica Medarić tim je povodom čestitala svim umirovljenicima te izrazila žaljenje zbog nemogućnosti organizacije zajedničke predstave i tradicionalnog druženja umirovljenika koji su ove godine spriječeni uslijed pandemije koronavirusa. „Svima nama drago je gledati vas kako uživate u vašoj trećoj životnoj dobi. Naša je dužnost da vam u tome pomognemo i da napravimo sve da vam bude ugodno i da se lijepo osjećate“, zaključila je Medarić.

Zdravko Winter, predsjednik Matice umirovljenika PGŽ koja predstavlja preko 18.000 umirovljenika s 34 aktivne udruge istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Županijom, ali i izrazio zabrinutost po pitanju mirovina osvrnuvši se na nedavno nedovoljno povećanje mirovina obzirom da 54% umirovljenika raspolaže mirovinom od 1.500 kuna.

Bivši predsjednik i počasni član Matice umirovljenika PGŽ Josip Matković iskoristio je prigodu te zahvalio Primorsko-goranskoj županiji koja je pratila sve programe Matice imajući razumijevanja za probleme i aktivnosti Matice te je izrazio nadu da će se takva suradnja i ubuduće nastaviti.

Ljubica Vujnović, dopredsjednica Matice umirovljenika PGŽ i predstavnica u predsjedništvu Matice umirovljenika Hrvatske potvrdila je da se po izdvajanjima za stariju generaciju Primorsko-goranska županija nalazi na vrlo visokom, drugom mjestu, nakon Grada Zagreba. Također je prisutne obavijestila o uspješnoj kandidaturi EU projekta Matice umirovljenika Hrvatske u kojem je Matica s područja PGŽ partner. Cilj projekta u vrijednosti oko 3.600.000 kuna jest osigurati zdravo starenje građana treće životne dobi. Početak provedbe predviđen je 1. siječnja 2021. godine, trajanje iznosi 3 godine. Dodatno je obavijestila i o uspješnoj prijavi EU projekta Udruge umirovljenika Grada Delnice za koji su osigurana sredstva u iznosu od 1.400.000 kuna, pomoću kojih će se tijekom trogodišnjeg razdoblja organizirati veliki broj izleta, druženja, raznih radionica i edukacija te rekreacija za umirovljenike.

Jadranka Škiljan, predstavnica Udruge umirovljenika Čavle koja broji 730 članova također je pohvalila suradnju s Primorsko-goranskom županijom kao i s Općinom Čavle te je istaknula važnost volontiranja u zajednici i poticanja umirovljenika na bavljenje aktivnostima na otvorenom.

U kontekstu aktualne pandemije COVID-19 predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke Emil Baumgartner naglasio je potrebu da se u budućnosti matice i udruge umirovljenika okrenu novim oblicima on-line aktivnosti putem portala, web stranica i platformi na kojima će moći pokazati svoju prisutnost umirovljenicima, a sam rad s umirovljenicima usredotočiti na manje grupe ili pak individualni rad.

Pored navedenog, primanje je omogućilo prigodu predstavnicima udruga umirovljenika s područja Primorsko-goranske županije da iznesu dodatne problematike s kojima se susreću u svojoj svakodnevnici, ali i prijedloge za dodatno osnaživanje suradnje sa Županijom.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.