Cedar iz opatijskoga Parka sv. Jakova

Hrvatsko stablo godine

Info za medije 02.10.2020 Turizam

Primorsko-goranska županija u suradnji s Gradom Opatija, Turističkom zajednicom grada Opatija i Parkovima d.o.o. ove je godine prijavila na natječaj Hrvatsko stablo godinecedar iz opatijskoga Parka sv. Jakova, kojemu je nedavno pridružen i lajtmotiv Perivoj mladenaca. Izbor se provodi već niz godina, a cilj mu je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini te podići svijest javnosti o važnosti očuvanja bioraznolikosti na lokalnoj i globalnoj razini. Cedar je tamo rastao od osnivanja perivoja 1886. godine zajedno s još dva cedra pa se može smatrati živim svjedokom opatijske slavne turističke prošlosti. Kandidatura cedra iz zaštićenoga povijesnog perivoja poseban je doprinos velikim jubilejima koje ove godine obilježava Opatija: 175 godina perivojne arhitekture – prvi perivoj oko vile Angioline bio je osnovan 1845. godine te 70 godina kontinuirane skrbi o perivojima – prvo poduzeće za održavanje parkova i plaža u Opatiji osnovano je 1950. godine.

„Ovo je natjecanje u čijem fokusu nisu ljepota, veličina ili starost stabla, već priča o stablu i njegova povezanost s ljudima. Stoga smo mi povezanost Cedra s lokalnim stanovništvom i gostima Opatije – danju i noću, ljeti i zimi, nastojali prikazati pričom i popratnim fotografijama. Vjerujemo da će i Vas u kratkom video-prikazu oduševiti ljepota veličanstvenoga cedra koji se izdiže iznad svih stabala i građevina prekrasne Opatije, kao da želi sagledati ljepotu zeleno-plave čarolije našega Kvarnera“ rekla je pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar-Jurković.

Cedar u Perivoju mladenaca uvršten je među osam hrvatskih finalista. Glasovanje za Hrvatsko stablo godine 2020 provodi se elektroničkim putem, od 1. listopada 2020. u 00.00 i traje do 31. listopada 2020. u 23.59. Glasovati se može samo za jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata svoj glas treba potvrditi klikom na internetskoj stranici https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/.

Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računala, prijenosnog računala i/ili mobilnog uređaja. Od 21. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine (06. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

Pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine kandidirat će se na natjecanje za Europsko stablo 2021. godine.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.