U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena izložba “Moj Japan”

Izložba 17.05.2024 Kultura

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba „Moj Japan“ koja se održava u sklopu manifestacije Japan u Rijeci koja traje do 29. lipnja i tijekom koje se građani imaju prilike bolje upoznati s japanskom kulturom i tradicijom.

Otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Iso Masato, u ime Primorsko-goranske županije savjetnik za protokol i međunarodnu suradnju Dorian Celcer, riječki gradonačelnik Marko Filipović, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija, autorica izložbe Tea Perinčić te Svetozar Nilović u ime udruge „Peek&Poke“ koja je i inicijator i organizator manifestacije Japan u Rijeci.

Na izložbi su predstavljeni predmeti podrijetlom iz Japana koji su u fundusu Muzeja iz 19. i 20. stoljeća te priče o doživljaju Japana suvremenih putnika, upotpunjene njihovim fotografijama i suvenirima. Ovo je ujedno prilika da se po prvi puta objedinjeno predstave predmeti iz fundusa Muzeja podrijetlom iz Japana koji su nekada činili Zbirku egzotike.

Dorian Celcer čestitao je udruzi „Peek&Poke“ na organizaciji manifestacije kao i Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na postavljanju zanimljive izložbe. „Iako i sam uvodnik izložbe kaže kako su naše dvije zemlje, uslijed globalizacijskih procesa, bliže no ikada i više nismo jedni drugima potpuna egzotika, izložbe poput ove nam nude mogućnost iščitavanja dojmova takozvanih običnih ljudi. Imamo priliku vidjeti kako su se ti dojmovi tijekom vremena mijenjali prilikom susreta naših doista različitih i drugačijih kultura. Prilika je ovo da istražimo izložene predmete i priče koje oni donose te da doživimo Japan očima onih koji su ga susreli davnih dana, kao i onih koji ga danas posjećuju. Neka ovo bude prilika za promišljanje, za učenje i za uživanje u bogatstvu jedne posebne kulture“, istaknuo je Celcer.

Riječki gradonačelnik Filipović istaknuo je da izložba nije samo retrospektiva predmeta iz prošlosti već je putovanje kroz vremenski i prostorni kontinuum istaknuvši zadovoljstvo suradnjom s gradom prijateljem Kawasakijem. “Kroz predmete iz fundusa Muzeja koji datiraju iz 19. i 20. stoljeća, kao i kroz priče suvremenih putnika, sportaša, pomoraca, poslovnih ljudi, studenata i turista, stvaramo mostove između prošlosti i sadašnjosti, između različitih kultura i ljudi. A kada već spominjem mostove, drago mi je da kroz projekt Japan u Rijeci ponovno intenzivno surađujemo s našim najstarijim gradom prijateljem Kawasakijem koji baš ove godine slavi svoju 100. godišnjicu postojanja, a naše prijateljstvo traje još od davne 1977. godine“, rekao je gradonačelnik Filipović i zahvalio svima uključenima u organizaciju manifestacije Japan u Rijeci kao i u realizaciju ove izložbe.

Japanski veleposlanik Iso Masato istaknuo je kako mu je čast otvoriti izložbu koja se događa u okviru manifestacije koja Riječanima omogućuje bolje upoznavanje japanske kulture i način života, dok je ravnateljica Muzeja Tamara Mataija istaknula kako su izloženi predmeti na izložbi donirani muzeju većinom od strane pomoraca koji su ih donosili sa svojih putovanja na daleki istok i kako su nekada bili dio zbirke egzotike.

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje u izložbenom prostoru Muzeja u Guvernerovoj palači do 30. rujna 2024. godine.

Vaši podaci
Ime
Prezime
E-mail adresa
Poruka
Prihvaćam Uvjete korištenja.