Kvarner će nositi titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini

Konferencija 17.05.2024 Turizam

FOTO: Milan Đekić, NL

Kvarner je danas dobio službenu preporuku za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini koju je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT – Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.

Turistička zajednica Kvarnera tim je povodom u Boutique & Design hotelu Navis u Opatiji organizirala konferenciju za medije praćenu gastro prezentacijom “Kvarnerski doručak s lokalnim namirnicama” na kojoj je sudjelovala pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban.

„Ono što je značajno u cijelom procesu je poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije, kulture, zdravstva i drugih sektora, što na lokalnoj i regionalnoj razini podrazumijeva i edukacije o zdravim prehrambenim navikama samog domicilnog stanovništva“, rekla je pročelnica Ban te posebno istaknula sinergiju specifične poljoprivrede i zaštićenih proizvoda s radom vrhunskih kuhara.

Stručno povjerenstvo sastavljeno od članova iz Finske, Norveške, Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije i Španjolske obišlo je Kvarner u četiri dana i procijenilo spremnost regije za titulu Europske regije gastronomije u 2026. godini. Upoznati su sa svim kvarnerskim subregijama te su posjetili brojne lokacije, uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije.

“Za Turističku zajednicu Kvarnera ovo je bio uspješan dan kojeg ćemo pamtiti i koji je kruna našeg višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije. Bili su impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine”, istaknula je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Posebno priznanje koje će zasluženo nositi gastronomska zajednica Kvarnera komentirao je i župan Zlatko Komadina. „Primorsko-goranska županija jedna je od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, a kada sagledamo raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom se može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija. Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja – kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara, koji s razlogom nosi i epitet zelenog srca Hrvatske. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji, koji nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, posebno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči nositelji izvrsnosti, posebno osvajači prestižne Michelinove zvjezdice. Ova je nominacija nagrada svima koji su dio bogate gastronomske ponude Kvarnera“, izjavio je župan Komadina.

Kvarner je prošle godine postao službeni kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini koju dodijeljuje Institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam “IGCAT” u suradnji s UNWTO-om i UNESCO-om. Titulu svake godine nose po dvije različite europske regije i to one koje se ističu svojom jedinstvenom gastronomskom tradicijom i predanošću održivim praksama u poljoprivredi, zatim edukaciji, zaštiti i promociji lokalne hrane i kulture, ali i poticanju međusektorskog povezivanja turizma.

Na Rabu održana 27. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara ‘Noćnjak ‘, četiri priznanja rapskim maslinarima

Rab je ove godine prvi put bio domaćin 27. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara „Noćnjak“, čiji je pokrovitelj Primorsko-goranska županija. Četiri važna priznanja dodijeljena su maslinarima s otoka Raba.

Hrvatska zajednica županija izdala kuharicu “Volim svoju županiju”

Hrvatska zajednica županija izdala je kuharicu pod imenom "Volim svoju županiju-tradicionalna jela prema modernoj recepturi”. Primorsko-goranska županija predstavlja se bakalarom na gulaš i lošinjskim krokantom od badema.

Zlatno priznanje za novu gastro brošuru TZ Kvarnera na turističkom sajmu u Berlinu

Turistička zajednica Kvarnera je za baštinsku gastro brošuru "Vodič po okusima od mora do gora" osvojila prvo mjesto u kategoriji najbolje međunarodne brošure na natjecanju „The Golden City Gate International Tourism Multimedia Award“ na ITB sajmu u Berlinu.

Federacija europskih karnevalskih gradova: PGŽ prepoznaje važnost očuvanja tradicije karnevala

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić primila je predstavnike Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) predvođene predsjednikom Larsom Algellom. Primanje je organizirano povodom sudjelovanja predstavnika FECC-a na Međunarodnoj karnevalskoj povorci te potpisivanja ugovora o domaćinstvu Rijeke na nadolazećoj Konvenciji FECC u svibnju 2025.