Kvarner proglašen europskom regijom gastronomije 2026.

Manifestacija 16.06.2023 Turizam

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov s predsjednicom IGCAT – International institute of gastronomy, culture, arts and tourism Dianom Dodd, potpisala je sporazum kojim Kvarner 2026. godine postaje Europska regija gastronomije. Sporazum je potpisan na redovitom kongresu te institucije održanom u francuskom Lileu. IGCAT je inače neprofitna organizacija stručnjaka i znanstvenika koji djeluju u navedenim područjima i predstavlja krovnu instituciju za brendiranje gastronomije na nekoliko razina. Nositelj potpisanog sporazuma je osnovna koordinacijska grupa dionika koju kao nositelj aktivnosti predvodi TZ Kvarnera, a čine ju Primorsko-goranska županija, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije i Zadruga vinara Vina Kvarnera, te internacionalni partner koji upravlja platformom i procesima brendiranja, a to je International Institut of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) s kojom surađuju UNESCO i UNWTO.

“Iznimno sam zadovoljna, ovaj je ugovor istodobno veliko priznanje ali kruna jednog dugotrajnog procesa koji TZ Kvarnera s parterima – Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te dakako brojnim ugostiteljima i vinarima kao i proizvođačima namirnica bez kojih je enogastronomija nezamisliva – vodi već dulje od desetljeća. Iako je službeni početak 2026. godine, već od danas, od trenutka potpisivanja ugovora počinjemo uživati sve privilegije što status Europske regije gastronomije donosi. Posebno u smislu vidljivosti ali i refleksija na sveukupnost turizma unutar naše županije”, istaknula je Peršić-Živadinov .

Vijest o ispunjavanju svih postavljenih obaveza koje su prethodile potpisivanju ovog važnog dokumenta, kao i otvaranje procesa što će pomoći kako daljnjem razvoju gastronomije, tako i sveukupnosti turizma pozdravio je i župan Zlatko Komadina. “Već godinama sustavno, u suradnji s TZ Kvarnera radimo na brendiranju i pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao gastrodestinacije tako da slobodno možemo reći da smo ponosni na vijest o tome da smo postali EU regija gastronomije za 2026. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji koje nose nose oznake Kvarner gourmet i Kvarner food, značajno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči ekstra klasa. Ova je titula nagrada svima njima i svima nama”, istaknuo je Komadina.

Održan prijem za dobitnike nagrade “Suncokret ruralnog turizma 2024.”, prepoznata kvaliteta projekata iz PGŽ

Zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima primio je dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma 2024.“ s područja Primorsko-goranske županije.

Udruženje Kvarner Wines predstavilo planove za 2025. godinu

Najsnažniju projektnu i operativnu podršku radu i aktivnostima Udruženja Kvarner Wines daju Primorsko – goranska županija kroz Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te Turistička zajednica Kvarnera kroz pojedine projekte i aktivnosti udruženja.

Motel “Sljeme” na Preluku postaje Rivia Arts & Culture Hotel

Započeo je projekt rekonstrukcije i obnove nekadašnjeg motela „Sljeme“, arhitektonske kulturne baštine jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekata Ivana Vitića, koji se nalazi na području Preluka. Novi hotel, čije je otvaranje predviđeno za kraj 2026. godine, imat će četiri zvjezdice te će nositi ime Rivia Arts & Culture Hotel.

Dodijeljene nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, sedam priznanja stiglo u Primorsko-goransku županiju

Na svečanosti u Hrvatskom domu Vukovar uručene su povelje i posebna priznanja u sklopu dvanaeste dodjele godišnje nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske kojoj je prisustvovao zamjenik župana Petar Mamula.