Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana

Info za medije 15.12.2021 Kultura, Turizam

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.

„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.

Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

U fokusu sjednice Županijske skupštine PGŽ teme INA i Platak

Na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije održanoj u dvorani Rektorata Sveučilišta u Rijeci prva točka dnevnog reda pod nazivom Informacija o zagađenju mora, zraka i povećanoj buci iz postrojenja INA Rafinerija nafte Rijeka – lokalitet Urinj jednoglasno je usvojena od županijskih vijećnika

WineRi25. – mjesto susreta vinara Jugoistočne Europe s publikom i vinskim profesionalcima s Kvarnera i regije

Ovogodišnji međunarodni eno – gastro festival WineRi na kojem će sudjelovati više od 100 vinarija s preko 500 etiketa vina održat će se 21. i 22. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo od 14:00 do 20:00 sati, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Kašetici primorsko – goranskoj.

Maškarice okupirale riječki Korzo

Rijeka kreative i mašte razlila se i ove godine Korzom – održan je najslađi dio Riječkog karnevala 2025. godine – 28. Dječja karnevalska povorka u kojoj je ove godine sudjelovao velik broj mališana – njih gotovo 6.700.

U Rijeci održano deveto izdanje manifestacije Wine Vip Event

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih stručnjaka Wine Vip Event, koja za cilj ima edukaciju, podizanje kvalitete usluge te povezivanje lokalnih proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora koju, uz brojne partnere otvorila je svoja vrata po deveti put u Grand Hotelu Bonavia.