Predstavljen kruh Frangipane, gastro priča KTR Putovima Frankopana

Info za medije 15.12.2021 Kultura, Turizam

Prvi je kruh nastao slučajno. Oko 2600. godine prije Krista jedan egipatski rob čije se ime izgubilo u povijesnoj prašini, uz vatru je pravio kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat je poznat, tijesto se diglo, a pečeni kolačići bili su mnogo ukusniji od tankih, tvrdih kakve su jeli do tada. Kratki je povijesni uvod koji je slijedio predstavljanju frankopanskog kruha Frangipane u bivšem klubu Python Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Kruh je osmislio Ranko Lipovšćak, glumaci i obrtnik pekar, vlasnik ekološke pekare Demetra, koji je istražujući izvorne zapise rekreirao recepture sa sastojcima koje su koristili sami Frankopani. Rezultat je zdravi i kvalitetni raženi kruh prepun vitamina, minerala i bogat vlaknima.

Nakon obnove kaštela i utvrda, priča o gastronomiji i kulturi ove velikaške obitelji zaokružuje projekt KTR Putovima Frankopana u jedinstvenu turističku priču, navela je zamjenica župana Marina Medarić koja je istaknula da su uz ratovanje, upravo hrana i blagovanje, bili najvažniji dio njihove svakodnevnice. „Cijenili su vrhunske kuhare, imali kušače hrane, a zapisi upućuju da su bili veliku uživaoci u hrani“, rekla je zamjenica.

Resorna pročelnica Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što se u priču o Frankopanima uključuje lokalna zajednica, udruge, OPG-ovi, gospodarstvenici i obrtnici s obzirom je to jedan od najvažnijih ciljeva nakon provedbe projekta.

„Ideja je da se prepozna značaj frankopanske baštine i počne koristiti frankopanski brend u osmišljavanju novih proizvoda“, navela je pročelnica i dodala da Frangipane ulazi u sustav komercijalne prodaje i to pod prepoznatljivim vizualnim identitetom županijskog projekta Frankopana, a trenutno se može nabaviti u Bio&Bio i Veronika dućanima zdrave hrane.

Dramskom izvedbom stihova Dragutina Tadijanovića „Na stolu kruh“, Ranko Lipovšćak umjetničkim izričajem naglasio je važnost kruha u našim životima, a chef Andrej Grgć, vlasnik restorana Castrum u Grobniku, pripremio razne gastro delicije s Frangipane kruhom za degustaciju uz frankopansko vino vinodolske Vinarije Pavlomir.

U HKD-u održana 2. Smotra folklora i sevdaha

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je druga po redu Smotra folklora i sevdaha, na kojoj su se okupila kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na području PGŽ-a u kolovozu šest posto više turista nego prošle godine

U Primorsko-goranskoj županiji je u kolovozu ostvareno 805 tisuća dolazaka što je 6 posto više nego u kolovozu 2023. i 5,6 milijuna noćenja što je jednako broju noćenja iz kolovoza 2023. godine.

Održan 3. Rika fest u Delnicama

U Parku kralja Tomislava u Delnicama održano je treće natjecanje u oponašanju rike jelena "Rika fest". Treće druženje uz rikače, ujedno je i i drugo državno prvenstvo u oponašanju rike jelena, a pobjednik natjecanja je Alen Čop, člana LD-a Vidra iz naselja Turke.

Otvoren je 6. RAFF – festival istraživačkog filma

U prostoru Ljetnog kina u Rabu, direktor Rab Film Festivala Robert Tomić Zuber i ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić službeno su otvorili Rab Film Festival koji će trajati ukupno 5 dana, do 27 kolovoza.