
Prva promocija sektora malog ribarstva održana u Crikvenici
Primorsko-goranska županija partner je u Projektu „Adri.SmartFish“ – Valorizacija malog ribarstva uzduž Jadranske obale koji se provodi se u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Glavni cilj ovog projekta je očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj sektora malog ribarstva radi održivosti i promicanja resursa, kao i uključivanje ribara i provedba aktivnosti koje bi doprinijele tom sektoru kroz promociju, edukaciju i nabavu opreme. U dva turistička mjesta s ribarskom tradicijom, Crikvenici i Mošćeničkoj Dragi, planirano je međusobno povezivanje ugostitelja, ribara, učenika i institucija koji bi primjerom dobre prakse otvorili mogućnost suradnje na području malog ribarstva.
Prva promocija sektora malog ribarstva održana je u suradnji s Osnovnom školom “Vladimira Nazora” i konobom iz Crikvenice gdje je prisutne pozdravila pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar. Prvi dio programa odnosio se na educiranje predstavnika iz sektora ugostiteljstva, dok je drugi dio namijenjen edukaciji ribara.
Predavanje za ugostitelje pripremio je prof. Damjan Miletić iz Visoke poslovne škole PAR pod nazivom „Od mora preko stola do zdravlja“. U dijelu promocije za sektor ribarstva Voditelj odsjeka za poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ Mladen Brajan prezentirao je aktivnosti projekta „Adri.SmArtFish“, a u nastavku je direktorica Poduzetničkog centra „Vinodol“ Ivona Blažević predstavila prijedlog prekograničnog udruživanja u sklopu kojeg bi se promicalo odgovorno ribarstvo i ribarske aktivnosti s ciljem očuvanja ribljih resursa, njihovog dugoročnog održivog gospodarenja i iskorištavanja te razvoj sektora malog priobalnog ribolova.
Održala su se i dva stručna predavanja o nutritivnoj vrijednosti ribe i faktorima koji utječu na odabir potrošača što je prezentirala prof.dr.sc. Greta Krešić sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Riblji meni koji je prilagođen za prezentaciju, degustaciju i edukaciju gostiju pripremljen je u suradnji s učenicima (maturantima kuharima) Srednje škole Dr. Antuna Barca iz Crikvenice.
Slijedeća promocija promicanja svijesti o važnosti odgovornog ribarstva kroz edukaciju i praksu održat će se u Mošćeničkoj Dragi.
Na Rabu održana 27. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara ‘Noćnjak ‘, četiri priznanja rapskim maslinarima
Rab je ove godine prvi put bio domaćin 27. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara „Noćnjak“, čiji je pokrovitelj Primorsko-goranska županija. Četiri važna priznanja dodijeljena su maslinarima s otoka Raba.
Hrvatska zajednica županija izdala kuharicu “Volim svoju županiju”
Hrvatska zajednica županija izdala je kuharicu pod imenom "Volim svoju županiju-tradicionalna jela prema modernoj recepturi”. Primorsko-goranska županija predstavlja se bakalarom na gulaš i lošinjskim krokantom od badema.
Zlatno priznanje za novu gastro brošuru TZ Kvarnera na turističkom sajmu u Berlinu
Turistička zajednica Kvarnera je za baštinsku gastro brošuru "Vodič po okusima od mora do gora" osvojila prvo mjesto u kategoriji najbolje međunarodne brošure na natjecanju „The Golden City Gate International Tourism Multimedia Award“ na ITB sajmu u Berlinu.
Federacija europskih karnevalskih gradova: PGŽ prepoznaje važnost očuvanja tradicije karnevala
U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić primila je predstavnike Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) predvođene predsjednikom Larsom Algellom. Primanje je organizirano povodom sudjelovanja predstavnika FECC-a na Međunarodnoj karnevalskoj povorci te potpisivanja ugovora o domaćinstvu Rijeke na nadolazećoj Konvenciji FECC u svibnju 2025.