Radionica “Autohtone vinske sorte Kvarnera” privukla veliki interes
U organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines održana je vinska radionica „Autohtone vinske sorte Kvarnera“. Radionicu su moderirali predsjednik i tajnik Udruženja Kvarner Wines Ivica Dobrinčić i Žarko Stilin. Ivica Dobrinčić govorio je o autohtonim vinskim sortama žlahtini, belici, jarboli, trojišćini, sansigotu i gegiću s vinogradarsko, vinarsko rasadničarskog aspekta, dok je Žarko Stilin predstavio marketinško – prodajne mogućnosti i prednosti autohtonih sorti.
Sudionici radionice su imali mogućnost kušati pjenušac Plovanić iz Kastva proizveden od autohtone vinogradarske kupaže kastavštine belice kojega proizvodi OPG Plovanić vina. Nakon pjenušca na red je došla najrasprostranjenija sorta Kvarnera žlahtina. Sudionici su kušali onu Estate Winery Katunar s Vrbnika te im je predstavljeno bogatstvo koje ova sorta pruža – od proizvodnje fantastičnih vrhunskih pjenušaca, do mirnih vina, ali i onih ozbiljnijih maceriranih i iz amfore, ali i razlika u vinogradarskim položajima od Vrbničkog polja, do Bašćanskog polja odnosno Svete Lucije, Selca i Vinodolske doline. Poseban interes pobudila su dva ružičasta vina od autohtonih sorti. Prvo su sudionici kušali ružičasto vino proizvedeno od sorte Trojišćina Vinarije Šipun, a zatim ružičasto vino od sorte sansigot Grand Village Estate Winery iz Selca što je bio sjajan uvod u crno vino sansigot. Danas ovu sortu, sansigot, uzgajaju u četiri vinarije, a na radionici je predstavljen iz OPG Kuća vina Ivan Katunar. Za kraj radionice pripremljeno je poluslatko vino misno vino Vinarije Gospoja koje je proizvedeno prosušivanjem bobica žlahtine.
Po završetku, jednoglasno je zaključeno kako su upravo ovakve radionice sjajna promocija i edukacija o bogatstvu autohtonih sorti Kvarnera.
Radionica je program festivala kvarnerskih vina “Vino s okusom soli 2021.” održanim u sklopu 55. Ribarskog tjedna u Crikvenici pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Grada Crikvenice, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, HGK komore Rijeka, HOK PGŽ, Jamnice, Eko murvice, Curo distribucije i Tunar beach&bar&bistro.
10. smotra pčelarstva PGŽ: Pčelarstvo oduvijek značajno za primorsko-goranski kraj
Jubilarna 10. smotra pčelarstva Primorsko-goranske županije, Riječki medenjak 2024., održana je u vijećnici Grada Kastva. Smotra je uključivala niz predavanja o različitim temama vezanim uz pčelarstvo poput izrade kvalitetnog propolisa, povijesti pčelarenja u Primorju i Gorskom kotaru te zaštite izvornosti hrvatskih medova.
Svečano obilježeno 30 godina TZ Kvarnera: dodijeljene turističke nagrade i priznanja
Na Kvarnerskom danu turizma kojim se ujedno obilježava i poseban jubilej – 30 godina uspješnog rada Turističke zajednice Kvarnera, dodijeljene su turističke nagrade i priznanja u više kategorija za projekte koji su doprinijeli razvoju turizma. Bila je to ujedno prilika da se Kvarneru službeno dodijeli titula Europske regije gastronomije 2026. U ime župana Zlatka Komadine,
Obnovljena povijesna rondela u perivoju Angiolina u Opatiji
Povijesna rondela ispred Ville Angiolina, smještena u perivoju Angiolina, povodom 180 godina opatijskog turizma, temeljito je obnovljena uz financijsku podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.
TZ Kvarner osvojio “srebrnog Oskara” za najbolji turistički film na svijetu
Promotivni film Turističke zajednice Kvarnera “Make Your Own Movie” je među najboljima na svijetu. Film, kojeg je osmislila Turistička zajednica Kvarnera a snimljen je u produkciji Filmerije i Kinoteke, svojom inovativnom koncepcijom i prikazom prekrasnih kvarnerskih destinacija i lokacija oduševio je svjetske filmske stručnjake.