
Radionica “Autohtone vinske sorte Kvarnera” privukla veliki interes
U organizaciji Udruga Žlahtina, AHA, Quarner Quality i Zadruge vinara Kvarner Wines održana je vinska radionica „Autohtone vinske sorte Kvarnera“. Radionicu su moderirali predsjednik i tajnik Udruženja Kvarner Wines Ivica Dobrinčić i Žarko Stilin. Ivica Dobrinčić govorio je o autohtonim vinskim sortama žlahtini, belici, jarboli, trojišćini, sansigotu i gegiću s vinogradarsko, vinarsko rasadničarskog aspekta, dok je Žarko Stilin predstavio marketinško – prodajne mogućnosti i prednosti autohtonih sorti.
Sudionici radionice su imali mogućnost kušati pjenušac Plovanić iz Kastva proizveden od autohtone vinogradarske kupaže kastavštine belice kojega proizvodi OPG Plovanić vina. Nakon pjenušca na red je došla najrasprostranjenija sorta Kvarnera žlahtina. Sudionici su kušali onu Estate Winery Katunar s Vrbnika te im je predstavljeno bogatstvo koje ova sorta pruža – od proizvodnje fantastičnih vrhunskih pjenušaca, do mirnih vina, ali i onih ozbiljnijih maceriranih i iz amfore, ali i razlika u vinogradarskim položajima od Vrbničkog polja, do Bašćanskog polja odnosno Svete Lucije, Selca i Vinodolske doline. Poseban interes pobudila su dva ružičasta vina od autohtonih sorti. Prvo su sudionici kušali ružičasto vino proizvedeno od sorte Trojišćina Vinarije Šipun, a zatim ružičasto vino od sorte sansigot Grand Village Estate Winery iz Selca što je bio sjajan uvod u crno vino sansigot. Danas ovu sortu, sansigot, uzgajaju u četiri vinarije, a na radionici je predstavljen iz OPG Kuća vina Ivan Katunar. Za kraj radionice pripremljeno je poluslatko vino misno vino Vinarije Gospoja koje je proizvedeno prosušivanjem bobica žlahtine.
Po završetku, jednoglasno je zaključeno kako su upravo ovakve radionice sjajna promocija i edukacija o bogatstvu autohtonih sorti Kvarnera.
Radionica je program festivala kvarnerskih vina “Vino s okusom soli 2021.” održanim u sklopu 55. Ribarskog tjedna u Crikvenici pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Grada Crikvenice, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, HGK komore Rijeka, HOK PGŽ, Jamnice, Eko murvice, Curo distribucije i Tunar beach&bar&bistro.
WineRi25. – mjesto susreta vinara Jugoistočne Europe s publikom i vinskim profesionalcima s Kvarnera i regije
Ovogodišnji međunarodni eno – gastro festival WineRi na kojem će sudjelovati više od 100 vinarija s preko 500 etiketa vina održat će se 21. i 22. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo od 14:00 do 20:00 sati, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Kašetici primorsko – goranskoj.
U Rijeci održano deveto izdanje manifestacije Wine Vip Event
Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih stručnjaka Wine Vip Event, koja za cilj ima edukaciju, podizanje kvalitete usluge te povezivanje lokalnih proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora koju, uz brojne partnere otvorila je svoja vrata po deveti put u Grand Hotelu Bonavia.
Ožujak u Rijeci u znaku manifestacije Women’s Weekend
Objavljen je program trećeg izdanja Women's Weekenda, konferencije posvećene ženskom liderstvu, ravnopravnosti i inovacijama koja će se održati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 6. do 9. ožujka 2025.
Župan čestitao rukometašima i predstavio desetak javnih poziva za dodjelu sredstava iz Proračuna PGŽ
„Ukupni iznos sredstava koji se, iz proračuna UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ ulaže u gospodarstvo je 2,5 milijuna eura", obavijestio je župan Komadina.