Šampionski pršut obitelji Žužić predstavljen u Kašetici primorsko-goranskoj
Na nedavno održanoj manifestaciji „Dani hrvatskog pršuta“ u Splitu, u jakoj konkurenciji proizvođača iz Dalmacije, Istre, ali i drniškog i španjolskog pršuta, krčki pršut obitelji Žužić proglašen je najboljim u Hrvatskoj. Ovo je njegova druga šampionska titula na ovom natjecanju, a krči pršut ujedno je i prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije.
Uz prigodnu degustaciju, na današnjem prijemu u Kašetici primorsko-goranskoj Klaudija Žužić navela je kako je proizvodnja generacijama u obitelji. Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute dok je njezin muž, Vjekoslav, nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju. Danas proizvedu između 1500 i 2000 komada godišnje, ovisno o dostupnost sirovine. Proces traje 18 mjeseci, koliko je potrebno pršutu da dostigne svoju zrelost. Upitana koja je tajna uspjeha, Klaudija je istaknula strpljenje, optimalne uvjete i brigu oko svakog pojedinačnog proizvoda.
Čestitavši na uspjehu, zamjenik župana Vojko Braut rekao je kako će ovo postignuće našu županiju staviti na posebno mjesto gastronomske karte Hrvatske i svijeta. „Oduvijek se priča o istarskom i drniškom pršutu, a sada će se pričati i o krčkom“, rekao je zamjenik.
Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana. Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.
Krčki pršut blage je arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma.
Današnjem prijemu pristvovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, resorni pročelnik Mladen Brajan, direktorica TZ Kvarnera i TZ otoka Krka Irena Peršić Živadinov i Majda Šale te ravnatelj CPRR-a Dalibor Šoštarić.
Primorsko-goranskoj županiji dodijeljena Zlatna amfora Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva
U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova u Malom Lošinju otvoren je 34. Međunarodni susret vinogradara i vinara "Sabatina“ koji će trajati do 17. studenog 2024. godine.
Promocija i prodaja autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije
U organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ održat će se prodaja i promocija autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije. Predstavit će se 7 proizvođača s ponudom meda i pčelinjih proizvoda, mesnih delicija, prirodne kozmetike i proizvoda od lavande.
Otvorena nova delnička tržnica
Simboličnim presijecanjem vrpce u nazočnosti brojnih gostiju, uzvanika i građana u Delnicama je na prigodnoj svečanosti otvorena novoizgrađena natkrivena gradska tržnica. Projekt ukupne vrijednosti oko milijun eura sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Primorsko-goranske županije i Grada Delnica.
Uručeni ugovori za potpore u poljoprivredi za područje otoka i priobalja
Dodijeljene su potpore poljoprivrednim gospodarstvima s područja otoka i priobalja za sufinanciranja mjera razvitka poljoprivrede i ruralnog razvoja u vrijednosti od 220.700,00 eura. Ugovore su predstavnicima gospodarstava uručile zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica Alessandra Ban.