
Šampionski pršut obitelji Žužić predstavljen u Kašetici primorsko-goranskoj
Na nedavno održanoj manifestaciji „Dani hrvatskog pršuta“ u Splitu, u jakoj konkurenciji proizvođača iz Dalmacije, Istre, ali i drniškog i španjolskog pršuta, krčki pršut obitelji Žužić proglašen je najboljim u Hrvatskoj. Ovo je njegova druga šampionska titula na ovom natjecanju, a krči pršut ujedno je i prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije.
Uz prigodnu degustaciju, na današnjem prijemu u Kašetici primorsko-goranskoj Klaudija Žužić navela je kako je proizvodnja generacijama u obitelji. Još su pradjed i djed Žužić sušili pršute dok je njezin muž, Vjekoslav, nastavio tradiciju, ali i osuvremenio proizvodnju. Danas proizvedu između 1500 i 2000 komada godišnje, ovisno o dostupnost sirovine. Proces traje 18 mjeseci, koliko je potrebno pršutu da dostigne svoju zrelost. Upitana koja je tajna uspjeha, Klaudija je istaknula strpljenje, optimalne uvjete i brigu oko svakog pojedinačnog proizvoda.
Čestitavši na uspjehu, zamjenik župana Vojko Braut rekao je kako će ovo postignuće našu županiju staviti na posebno mjesto gastronomske karte Hrvatske i svijeta. „Oduvijek se priča o istarskom i drniškom pršutu, a sada će se pričati i o krčkom“, rekao je zamjenik.

Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a radi se trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godine dana. Specifičnost ovog proizvoda proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg ugleda te vještine i umijeća proizvođača koji se pri proizvodnji koristi tradicionalnom recepturom.
Krčki pršut blage je arome, tipične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja, koja može doći do svog punog izražaja obzirom da nije prikrivena mirisom dima. Iako je, tijekom dugog razdoblja koje seže daleko u povijest, polagano stjecao svoj zlatni status, naglom povećanju njegova ugleda tijekom posljednjih pedeset godina pridonio je i razvoj otočnog turizma.

Današnjem prijemu pristvovali su i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, resorni pročelnik Mladen Brajan, direktorica TZ Kvarnera i TZ otoka Krka Irena Peršić Živadinov i Majda Šale te ravnatelj CPRR-a Dalibor Šoštarić.
Uskoro kreće rekonstrukcija Doma zdravlja Opatija i energetska obnova u Domu umirovljenika Kantrida
Rekonstrukcija Doma zdravlja u Opatiji, postupak odabira izvođača radova je okončan i očekuje se da se u sljedećih desetak dana donese odluka o odabiru, a nakon toga, kroz mjesec dana, i da započnu radovi u Domu zdravlja na Novoj cesti, rekao je zamjenik župana Vojko Braut na redovitom press kolegiju.
Održan prijem za dobitnike nagrade “Suncokret ruralnog turizma 2024.”, prepoznata kvaliteta projekata iz PGŽ
Zamjenik župana Petar Mamula sa suradnicima primio je dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma 2024.“ s područja Primorsko-goranske županije.
Župan Komadina primio predstavnike Lovačkog saveza PGŽ
Župan Zlatko Komadina susreo se u županijskom sjedištu s predstavnicima Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije koji su tom prilikom izvijestili o aktivnostima provedenim tijekom 2024. godine.
Primorsko-goranskoj županiji dodijeljena Zlatna amfora Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva
U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova u Malom Lošinju otvoren je 34. Međunarodni susret vinogradara i vinara "Sabatina“ koji će trajati do 17. studenog 2024. godine.