Projekt KUHAČA: Vrijednost lokalne proizvodnje i gastronomske baštine
Danas je u Marini Novi u Novom Vinodolskom održano prvo događanje u okviru projekta “KUHAČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije”, koji se provodi u sklopu Programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020.
U ovom projektu sudjeluju četiri LAG-a s područja Primorsko-goranske županije: „Kvarnerski otoci“, „Gorski kotar“, „Terra Liburna“ i „Vinodol“.
Program su otvorili pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban u ime Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković te predsjednik LAG-a “Vinodol“ Ivica Jerčinović.
Cilj ovog projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te promocije kratkih lanaca opskrbe.
Pročelnica Ban istaknula je kako će se projektom omogućiti edukaciju i podršku lokalnim proizvođačima s područja naše Županije te unaprijediti kratke lance opskrbe, što je od velikog značaja za dugoročni razvoj ruralnog gospodarstva i održivost prirodnih resursa.
“Primorsko-goranska županija ponosna je na svoju bogatu gastronomsku baštinu te se zajedničkim trudom svih dionika može pridonijeti njenom očuvanju i razvoju”, rekla je pročelnica zaželjevši svim partnerima i sudionicima puno uspjeha u realizaciji važnog projekta koji će dati svoj veliki doprinos očuvanju gastronomske baštine, jačanju lokalnog gospodarstva i boljoj prepoznatljivosti proizvoda na tržištu.
U prvom danu programa sudjelovali su predstavnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, poduzeće Pulentada, a Kašetica primorsko-goranske predstavljena je kao primjer dobre prakse kratkih lanaca opskrbe. Drugog dana održat će se kulinarska radionica pod vodstvom poznatog kuhara Damira Tomljanovića u kojem će sudjelovati profesionalni kuhari s područja LAG-a “Vinodol” te učenici i profesori ugostiteljske srednje škole dr. Antuna Barca iz Crikvenice.
Svečano obilježeno 30 godina TZ Kvarnera: dodijeljene turističke nagrade i priznanja
Na Kvarnerskom danu turizma kojim se ujedno obilježava i poseban jubilej – 30 godina uspješnog rada Turističke zajednice Kvarnera, dodijeljene su turističke nagrade i priznanja u više kategorija za projekte koji su doprinijeli razvoju turizma. Bila je to ujedno prilika da se Kvarneru službeno dodijeli titula Europske regije gastronomije 2026. U ime župana Zlatka Komadine,
Obnovljena povijesna rondela u perivoju Angiolina u Opatiji
Povijesna rondela ispred Ville Angiolina, smještena u perivoju Angiolina, povodom 180 godina opatijskog turizma, temeljito je obnovljena uz financijsku podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.
TZ Kvarner osvojio “srebrnog Oskara” za najbolji turistički film na svijetu
Promotivni film Turističke zajednice Kvarnera “Make Your Own Movie” je među najboljima na svijetu. Film, kojeg je osmislila Turistička zajednica Kvarnera a snimljen je u produkciji Filmerije i Kinoteke, svojom inovativnom koncepcijom i prikazom prekrasnih kvarnerskih destinacija i lokacija oduševio je svjetske filmske stručnjake.
Dodijeljene nagrade na Danima hrvatskog turizma, više priznanja stiglo u Primorsko-goransku županiju
Svečanom dodjelom godišnjih nagrada najboljima u turizmu, u petak navečer završeni su u Opatiji Dani hrvatskog turizma, a više priznanja stiglo je u Primorsko-goransku županiju.